Aşık Veysel Kimdir

Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcisi olan Aşık Veysel Türkiye’nin tanınan en büyük halk ozanlarından biridir. 7 yaşında yaşadığı çiçek hastalığı, 10 yaşında saz çalıp söylemesine vesile olmuş, birçok deyiş yazarak geleneği ölümsüzleştirmiştir.

03.07.2020-17:36 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-17:32) Aşık Veysel Kimdir

Doğumu ve Türküye Başlaması

Aşık Veysel biyografi: 25 Ekim 1894 yılında Sivas Sarkışla’da doğmuştur. Ailesinden kız kardeşleri ateşli ve bulaşıcı olan çiçek hastalığına yakalanıp vefat ettiler. Kendisi ise bu hastalık yüzünden iki gözünü kaybetmek zorunda kalmıştır. Babası kendisine boş zamanlarda vakit geçirmesi için bir saz almıştır. Bu sazla beraber ilk önce başkalarının türkü ve bestelerini çalmış, sonrasında kendi bestelerini yazıp söylemesi ile ilerlemiştir. O zamanların Maarif Müdürü olan Ahmet Kutsi Tecer tarafından ortaya çıkarılmıştır. Tecer, şairlerin buluştuğu bir gecede Aşık Veysel’i görüp tanımak istemiştir. Verdiği destekler ve çabalar sonucu geçmişten bugüne gelen en iyi halk ozanlarından biridir. Çeşitli illerde adı duyulmaya, eserleri söylenmeye başlandı. Aşıklık geleneğinin son büyük temsilcisi olarak anılmakta her yıl Sarkışla’da adına eğlenceler ve çeşitli anma törenleri düzenlenmektedir.

Saz Hocalığı Dönemi

Türkiye’de ilkokul öğretmenleri yetiştirmek için açılan Köy Enstitüleri birçok öğretmenin yetişmesinde ve ilerlemesine katkı sağlamıştır. Sazıyla bütün Anadolu’yu gezmiştir. Aşık Veysel biyografi: Nitekim hayatının bir döneminde saz hocalığı yaparak öğrencilerini müzik ve saz konusunda yetiştiren Aşık Veysel getirilen kanunla maaşa bağlanmıştır. Gülden Karaböcek, Selda Bağcan, Esin Afşar gibi sanat dünyasının tanınan isimleri Aşık Veysel’i tanıtmaya ve eserlerini yaymak için çaba göstermiştir.

Eserleri

Deyişlerinde, yazdığı eserlerinde son derece sade bir dil kullanmış, her türlü konuyu işlemiştir. Duygusallık, hüzün, acı, mutluluk, toplumsallık, hoşgörü gibi birçok kavramı ele almıştır. Ümit Yaşar Oğuzcan Aşık Veysel’in şiirlerini Dostlar Beni Hatırlasın adıyla kitaplaştırmıştır. Diğer eserleri ise Sazımdan Sesler, Deyişler, Bütün Şiirleri olarak sınıflandırılır. Anlatamam Derdimi, Birlik Destanı, Atatürk’e Ağıt, Küçük Dünyam, Ne Ötersin Dertli Dertli, Sen Bir Ceylan Olsan gibi birçok eseri geçmişten bugüne kadar uzanmıştır. Yunus Emre etkisi ve ifadesi birçok eserinde hissedilmektedir. Aşıklığı hem sözüyle hem sazıyla yaşatıp gösteren halk ozanı herkesin dilinde unutulmaz bir isim olmuştur.

Evliliği

Aşık Veysel biyografi: I.Dünya Savaşı olduğu zamanlarda çevresindeki insanların ve ailesinin savaşa gitmesiyle köyde tek başına kalmıştır. Bu süre içerisinde Esma adındaki bir kadınla evlenen Aşık Veysel’in iki tane çocuğu dünyaya geldi. İki çocuğunu da küçük yaşlarda yitirmiş, karısı Esma’nın da başka bir adama kaçmasıyla, acıyı en derinden yaşamıştır. Her türlü acıyı yaşayan Veysel kendini müziğe adamış, kendini öyle ifade etmiştir. Gülizar Hanım ile ikinci evliliğini yaparak, bu evlilikten yedi tane çocuk sahibi oldu. Bahri, Ahmet, Zöhre, Zekine adlarındaki çocuklarından Hüseyin’i daha küçükken kaybetti. Hayatı zorluklarla ve yoksullukla geçen halk ozanı hayata tutunma yollarını sazında ve deyişlerinde bulmuştur.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal