Aşk güzeldir. Ancak birçok insan aşık olamaz. Aşık olmaktan korkar ve bütün hayatını aşktan korkarak, aşktan uzak durarak geçirir. Peki insan aşık olmaktan neden korkar?
Aşk, baktığımızda insanlık tarihi kadar eski bir duygudur. İnsanı heyecanlandırır, düşüncelere daldırır, hayaller kurdurur ve hayatına farklı bir mana katar. Bazı aşklar da hayal edildiği gibi sonuçlanmaz ya da hayallerdeki gibi dört dörtlük ilerlemez. Ağızdan çıkan bir sözün, bir kavganın ya da bir davranışın neticesinde aşk bir gün biter. Aşık olan kişi, bu bitişin ardından tarifi imkansız bir boşluğun pençesine düşer. Bocalar, soyut acılar çeker ve netice olarak bir daha aşık olmaktan, aynı hisleri tekrar tekrar yaşamaktan korkar hale gelir. Şu sözü duyarız onlardan; "bir daha aşık olmak istemiyorum." Aşık olmak fikri bile tüylerini diken diken eder. "Abartma" deriz, "Yaşandı ve bitti. Bitmesi gerekiyormuş" deriz. Ancak nafile. Bu duruma tıp dilinde "filofobi" denmektedir.
Filofobi, kaygı bozukluğunun bir türü olarak hayatımıza girmiştir. Bir nesne, durum ya da kişiye karşı duyulan ileri düzeydeki korku türüdür filofobi. Ve aşktan korkmak tam olarak da budur aslında.
Burada aşkların başlangıcına bakmakta fayda var. Bir kişiyi ya da o kişinin sosyal medyada bir fotoğrafını görürsünüz. Gördüğünüz kişi ya da fotoğraf nesnel varlığını kaybeder. Onunla duygusal bir yakınlık kurarsınız. Daha sonra iletişime geçersiniz, karşınızdaki insanın da size karşı yoğun hisler beslemesi durumunda onunla bir ilişki içerisine girersiniz. Birbirinizden hoşlanırsınız ya da daha ileri bir düzeyde ilerler ilişkiniz; ona aşık olursunuz.
İlk zamanlarda her şey yolunda gibidir. Birlikte gülersiniz. Filmler izler, parklarda el ele dolaşır, çeşitli aktivitelerin içinde bulunursunuz. Ancak bir zaman sonra ilişki biter. Öyle bir biter ki; hiç yaşanmamış gibidir. Sanki karşınızdaki insan size hiç aşık olmamış gibi davranır. "Her şey yalanmış" diye düşünürsünüz. Aldatılmış olmanın hissi kişiye ağır gelir. İnsan başka bir insanı duygusal olarak, hissel olarak aldatmıştır. Bu kötü tecrübe, kişinin aşık olmasından korkması ile sonuçlanır.
Dünyada mevcut olan kişi sayısı kadar farklı his, farklı düşünce ve farklı yaşam tarzları bulunur. Bu nedenle aşık olmaktan korkmanın nedenleri de kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
KALAN ÖMRÜ TEK BİR KİŞİYLE GEÇİRMEK DÜŞÜNCESİ
Birçok insan, kalan ömrünü tek bir kişiyle geçirme fikrinden hoşlanmaz. Bunun neticesinde aşık olmaktan korkar. Yeni başlayan ve her şeyin yolunda gittiği bir ilişki ciddiye bindiği zaman kişi bu düşüncenin etkisiyle karşısındaki insandan uzaklaşmaya başlar. Korkularının etkisiyle o insana bağlanamaz.
YALNIZLIĞI SEVMEK
Bazı insanlar içe dönüktür. İnsan yalnızken de çok fazla şey yapabilir. Bunları yapabilmek için başka bir insana ihtiyacı yoktur. Yalnızlığı seven kişi, birine aşık olması durumunda aşık olduğu kişinin bütün hayatını mahvedeceğini, yalnızlığını baltalayacağını düşünür. Bu nedenle aşık olmaktan korkar. Yağan yağmuru pencere kenarında kahve içerek izlemek, yağmur seslerinin müziği eşliğinde kitap okumak o kişiyi daha çok mutlu eder. Alışkanlıklarından kopamaz.
KÖTÜ İLİŞKİ ÖRNEKLERİ
İnsanları aşktan korkutan nedenlerin başında o kişinin şahit olduğu kötü ilişkiler gelir. Kişi, aşık olması durumunda aynı aşamalardan kendisinin de geçeceğini düşünür ve korkar. Hiçbir adım atamaz.
BAĞLANMAKTAN KORKMAK
Bazı insanlar her şeyi kontrol etmeyi severler. Hayatlarında tek başlarına olduklarında bir şeyleri kontrol etmek daha kolaydır. Aşık olduğunda bu kontrolü kaybedeceklerini, hatta kendi hayatlarının kontrolünü aşık olacakları insanlara vereceklerini düşünürler. Bu durum onların aşktan korkmasına, geri adım atmasına yol açar.