Dünya Sağlık Örgütü’nün ( DSÖ ), Afrika, Suriye ve Afganistan’dan önemli sayıda mültecinin yasadışı yollardan giriş yaptığı Avrupa ülkelerinde kızamık vakalarının önemli oranda arttığını, son 6 ayda 41 kişinin kızamıktan can verdiğini açıklamasının ardından gözler Türkiye’ye çevrildi.
Çocukların aşılanmasında hukuki ve vicdani mesuliyet ailenin inisiyatifinde olmamalı” uyarısında bulundu.
Aşılamanın düşmesiyle birlikte çocuk felci, kızamık, disteri ve tetanoz gibi hastalıkların görülme oranı endişesi de yaşanıyor. TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin, Türkiye’deki tüm çocukları riske attığını vurguladı. Aşılama yapılmadığı takdirde artık ülkemizde görülmeyen hastalıkların ortaya çıkacağını kaydeden Saydan, özetle şunları söyledi:
“Şu anda kontrol altına alınmış hastalıklarla ilgili salgınlar yaşanır, daha fazla çocuk hasta olur ve daha fazla çocuk ve bebek ölümü yaşanır. Ülkemizde 1998 yılından beri görülmeyen çocuk felcinin, Suriye’den gelen sığınmacılar nedeni ile tekrar risk kapsamında görülmesi gerekiyor. Aynı şekilde çocuk hastalıklarından kızamık da çocuklarımız için risk teşkil ediyor. Dünya Sağlık Örgütü ( DSÖ ) de, Türkiye’deki kamplarda kalan Suriyelilerde kızamık, verem ve çeşitli bulaşıcı deri hastalıklarına rastlandığına dikkat çekti.”
Saydan, ilaç ruhsatına sahip tüm aşıların çok titiz testlerden geçirildiğini ve yan etkileri açısından sürekli takip edildiğini söyledi. Saydan “Vatandaşlarımıza eksik olan, zamanı bitmiş (tetanoz aşısı 10 yıl, grip aşısı 1 yıl, zatürree aşısı 5 yıl korur) aşılarını kontrol etmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyoruz” diye konuştu.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın