Aşı orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yapılır mı? Diyanetten dikkat çeken aşı açıklaması!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Ramazan ayı kapsamında vatandaşların en çok merak ettikleri soruları yanıtladı. Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında ise aşı yaptırmanın oruca bir etkisi olup olmadığı geliyor. Peki, aşı yaptırmak orucu etkiler mi? Oruçluyken aşı yaptırılır mı, iğne vurulur mu?

12.04.2022-14:31 - (Son Güncelleme: 12.04.2022-14:31) Aşı orucu bozar mı? Oruçluyken aşı yapılır mı? Diyanetten dikkat çeken aşı açıklaması!

Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar ibadetlerini doğru bir şekilde yapmak için her ayrıntıya dikkat ediyorlar. Bu hususta vatandaşlar tarafından orucu nelerin bozduğu merakla araştırılıyor. Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından vatandaşların soruları yanıtlanırken, en çok merak edilen konu aşının orucu bozup bozmadığı oldu. Yoğun talep üzerine konuyla ilgili fetva yayınlayan diyanet aşı konusuna açıklık getirmiş oldu.

Aşı orucu bozuyor mu?

Diyanet tarafından bu çok merak edilen soruya verilen yanıt şu şekilde;

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ile bunların kapsamında yer alan unsurlar ile bozuluyor. Bundan dolayı besin değeri olmayan aşıların oruca bir etkisi olmaz.

 

Tedavisi süren hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri bitene dek oruç tutmayı erteleyebilmekteler. Bunun yanı sıra, Ramazan ayı içerisinde herkesle beraber oruç tutmak istiyorlar ve oruç tutmaları için de başka bir engelleri yoksa iğnelerini iftar sonrasında yaptırmaları daha doğru olur. Böyle bir imkanı bulunmayanlar, tedavi ve aşı amacı ile iğnelerini yaptırmaya devam edebilirler. Fakat, oruçluyken gıda ve vitamin iğnesi yaptıran kişilerin, ağızdan aşı alanların, damar yoluyla serum ve kan verilen kişilerin oruçları bozulur. Sonrasında bu oruçlarını kaza yapabilirler.

YORUM YAZ..
Modal