Asgari Ücret Komisyonu öncesi iş dünyasından açıklama geldi: Enflasyon zama yansıyacak mı?

2024 yılı için belirlenecek asgari ücret için iş dünyasından açıklamalar geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı ve Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın ise konu hakkında konuştu. İşte Detaylar...

06.12.2023-10:06 - (Son Güncelleme: 06.12.2023-17:57) Asgari Ücret Komisyonu öncesi iş dünyasından açıklama geldi: Enflasyon zama yansıyacak mı?

Ekonomik, sosyal ve toplumsal yönü itibarıyla büyük öneme sahip asgari ücretin 2024 yılı için geçerli olacak rakamının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yıl içinde bir kez olacağını belirterek, "En uygun asgari ücret neyse bunun kararını vereceğiz" demişti. Bu konuda iş dünyasından da ses çıkmaya başladı.

“Bir formül bulunması elzem”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret politikasına yönelik temel şiarlarının, alın teri sarf eden hiçbir çalışanın emeğinin zayi olmaması ve bütün vatandaşların onurlu bir hayat sürebileceği ücret seviyesine kavuşması olduğunu söyledi. Asmalı, "Enflasyonist süreçlerde asgari ücretin belirlenmesine yönelik belirsizlikler artmakta, beklentiler farklılaşmakta. Söz konusu belirsizliklerin azaltılması ve spekülasyonların önüne geçilmesi için, asgari ücretin tespitinde kalıcı bir formülün bulunması elzem" ifadelerine yer verdi.

“Enflasyon oranı da eklenmesi gerek”

Sözlerinin devamında Asmalı, 6 aylık Enflasyon oranının da eklenmesi gerektiğini açıkladı. Asmalı "Önerdiğimiz formülümüzde asgari ücret artışı; 6 aylık enflasyon oranına, son 6 ayın ekonomik büyüme oranı eklenerek belirlenmekte. Böylece çalışanlar; bir yandan emeklerinin enflasyonun altında ezilmesinin önüne geçilecek, diğer yandan milli gelir artışından pay almaları sağlanmış olacak. Bu formül, asgari ücretin belirlenmesindeki belirsizlikleri azaltarak reel sektörün daha sağlıklı fiyatlandırma yapmasına olanak tanırken, çalışanların satın alma gücünü koruyarak gelir dağılımında oluşabilecek bir kötüleşmenin önüne geçecektir” cümlelerini kullandı.

“Umarım koyulan hedefler tesirini gösterir”

Öte yandan bunun hakkında konuşan bir diğer kişi de Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın oldu. Aydın, ücretli çalışanların enflasyona karşı korunması gerektiğini belirtti. Son dönemlerde ekonominin seyrinde olumlu yönde bir gidişat olduğunu belirten Aydın, şunları söyledi: "Bir yandan enflasyonla mücadele veriyor bir yandan sürdürülebilir sağlıklı bir büyüme için çabalıyoruz. Umarım Orta Vadeli Plan'da (OVP) belirlenen hedefler, zaman içinde tesirini gösterir ve enflasyonda rayına oturur. Malum, ücret artışlarını belirleyen en büyük faktör enflasyon. Önemli olan artıları ve eksileriyle kısa ve uzun vadede ücretli çalışanlara bu artışın katkısı ne olacak onun değerlendirilmesi gerekiyor. Asgari ücretteki artışın anlamlı olabilmesi de enflasyonun dizginlenmesinden geçiyor. Mevcut şartlar içerisinde enflasyon oranı artı refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenmeli, akabinde enflasyonla tavizsiz mücadeleye devam edilmeli."


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal