Arsası olan zekat verir mi? Arsanın zekatı olur mu?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte müslümanların görevleri arasında yer alan zekatı kimlerin vereceği ve ne kadar vereceği araştırma konusu haline gelirken son günlerin en çok sorulan soruları ise 'Arsası olan zekat verir mi?' 'Arsanın zekatı olur mu?' şeklinde oldu.

05.04.2022-22:27 - (Son Güncelleme: 05.04.2022-22:28) Arsası olan zekat verir mi? Arsanın zekatı olur mu?

Üç ayların sonuncusu Ramazan ayında oruç ibadetleri devam ederken, bir çok kişi de zekat ile ilgili detaylı bilgiler aramaya başladı. Zekatın hangi durumlarda kime ödeneceği ve aynı zamanda ne kadar ödeneceği de bir çok vatandaş tarafından araştırılıyor.

Son günlerde ise tarlası ve arsası olan kişilerin zekat verip vermeyeceği öğrenilmeye çalışılıyor. Peki, Arsası olan zekat verir mi?

Arsanın zekatı olur mu?

Arsanın zekatı olur mu?

Zekât ibadetinin yerine getirilmesi için bazı şartların olması gerekiyor. Zekâtın bir kimseye farz olması ile birlikte verilmiş olan zekâtın geçerli olmasıyla ilgili şartlar ise iki ayrı başlık altında toplanır. Bunlardan ilki, Zekât veren kimsenin müslüman olması, akıl sağlığının yerinde olması, ergenlik çağı ve üzerinde olması, hür olması gerekiyor.

Zekâtın geçerli olmasının ikinci şartı ise ilk olarak niyet edilmesi şart tutuluyor. Zekât bir ibadet olarak kabul edilmesinden dolayı niyetsiz yerine getirilmemesi gerekiyor.

Ticaret maksadı ile elde olan taşınmaz malların zekâta tâbi olduğu bilinir. Kişilerin ticarî olarak alıp satışlarını yaptıkları bu mallar da kapsam içinde yer alır. Buna göre, büro ve mesken gibi kullanma amacında olan yerler ile elde bulunan taşınmazların, 1 yıl süreli borçları çıkması sonrası değerleri şayet nisap miktarına ulaştıysa kırkta bir yani yüzde 2,5 oranında zekâta tabi tutulur.

Ev, dükkân, tarla ya da bağ-bahçe yapılması için satın alınmış olan arsalar zekâta tâbi değildir.

YORUM YAZ..
Modal