Göç alanındaki iş birliği için iki ülke arasında 6 Kasım 2023'te imzalanan anlaşmanın, Arnavutluk Meclisindeki onay süreci, oturumda yaşanan gerginliklere rağmen sonuç buldu. Muhalefet milletvekillerinin Arnavutluk Anayasası'na aykırı ilan edilmesini istediği anlaşma, 140 koltuklu Meclis'te 77 milletvekilinin oyuyla kabul edildiği duyuruldu.
Muhalefet gerginlik çıkarttı!
AA’dan ulaşılan bilgiler ışığında Arnavutluk Meclisinde muhalefet milletvekilleri, mevcut bazı yasa tasarılarının görüşülmesinin planlandığı oturumları sık sık engellediği kaydedildi. Daha önce farklı yöntemler kullanan ana muhalefetteki Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) ve diğer muhalif partilerin milletvekillerinin bugün de düdük çalarak kürsüyü bloke etmesiyle oturumda gerginlik yaşandığı ifade edildi.
Yaşanılan bu büyük gerginliklerin gölgesinde bazı yasa tasarıları görüşülemeye fırsat bulunamadığı belirtilen oylamada, muhalefet milletvekilleri tarafından, "Anayasal haklarını tüm güçleriyle savunmak için" Meclisteki eylemlerine devam edeceklerini belirtiyor. Diğer yandan, meclis önünde toplanan bazı vatandaşlar, mecliste onaylanan bir başka kanun değişikliğini protesto etti.
İtalya göçmen konusunda Arnavutluk’u ikna etti!
Geçtiğimiz dönem iki ülke arasında 6 Kasım 2023'te göç alanındaki iş birliğinin güçlendirilmesi amacıyla imzalanan anlaşma, hem Arnavutluk hem de İtalya'da farklı tartışmalara neden olmuştu. Arnavutluk topraklarında iki düzensiz göçmen merkezi kurulmasına olanak sağlayan anlaşma için imzalar, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni tarafından atılmıştı. Arnavutluk hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre bu protokol, uluslararası ve Avrupa hukukuna uygun olarak üçüncü ülkelerden gelen göç akışlarının yönetimi için taraflar arasındaki ikili iş birliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu protokolün en dikkat çekici noktası ise, Akdeniz'de kurtarılan düzensiz göçmenlerden bir bölümünün Arnavutluk'a nakledilmesini ve iltica taleplerinin inceleme süresince burada kalmasını öngörüyor.