İslam aleminin merakla beklediği zamanlardan birisi olan Ramazan ayının yavaş yavaş sonuna gelinirken Ramazan Bayramı hakkında merak edilen bazı konular Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Bu konulardan birisi de arefe günü oruç tutmanın farz olup olmadığı oldu. Öte yandan İslam’da oruç tutmanın yasak olduğu günler de merak edilen başlıklardan birisi olarak öne çıkıyor.
Bu yıl 9 Nisan Salı günü idrak edilecek olan Ramazan Bayramı Arefe günü, Ramazan ayının son gününe denk gelmesi ve ramazan ayının içinde bulunması sebebiyle bu gün oruç tutmanın faziletli olduğu kabul edilir.
Diyanet'in açıklamasına göre, "Oruç tutmanın yasak olduğu günler arasında bayram günleri önemli bir yer tutar. Hz. Peygamber (s.a.s.), iki vakitte orucun tutulmayacağını bildirmiştir. Bunlardan ilki Ramazan Bayramının birinci günü, diğeri ise Kurban Bayramı günleridir (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993])" şeklinde ifade edilmiştir.
Oruç tutmanın yasak olduğu günler, İslam dininde belirli durumlar için geçerlidir ve Müslümanlar için önemli bir konudur. Bu günlerde oruç tutmak, dini hükümlere göre uygun olmayabilir ve bazı durumlarda hatta yasaklanabilir. İslam'ın beş şartından biri olan oruç ibadeti, belirli koşullar altında geçersiz veya yasak olabilir. Bunlardan ilki, bayram günleridir. Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı gibi İslami bayramlarda oruç tutmak yasaktır. Bu günlerde oruç ibadeti, bayram namazıyla birlikte kutlanan bayramın sevincine odaklanmak için terk edilir.
Diğer bir yasak gün, Cuma günüdür. Cuma günü, Müslümanlar için özel bir gün olup, Cuma namazı kılınması gereken bir ibadet günüdür. Cuma namazı kılarken aç olmak veya oruç tutmak tavsiye edilmez. Yine, bayram ve Cuma günleri dışında, belirli sağlık durumları veya seyahat gibi zorlayıcı durumlarda da oruç tutmak yasak olabilir. Özellikle sağlık sorunları olan kişilerin oruç tutmaları sakıncalı olabilir ve doktor tavsiyesiyle oruçlarını bozmaları gerekebilir.