Araştırmacı Yazar Ali Haydar Öztürk Hayatını Kaybetti

Türk Ruhu dergisinin kurucusu Ali Haydar Öztürk, 93 yaşında Aydın'da hayata veda etti.

06.10.2024-10:30 - (Son Güncelleme: 06.10.2024-10:30) Araştırmacı Yazar Ali Haydar Öztürk Hayatını Kaybetti

Araştırmacı Yazar Ali Haydar Öztürk'ün Vefatı

Türk edebiyatının önemli simalarından biri olan Ali Haydar Öztürk, 93 yaşında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti.

Hayatı ve Çalışmaları

Ali Haydar Öztürk, 1931 yılında Şanlıurfa'da doğdu. Eğitim hayatını Şanlıurfa Lisesi ve Teknik Okulu'nda tamamladıktan sonra ticaretle uğraşmaya başladı. Çeşitli firmalarda yönetim kurulu başkanlığı ve müşavirlik görevlerinde bulundu.

Büyük Doğu Dergisi'nde Yer Aldı

Lise yıllarında Büyük Doğu dergisinden etkilenerek, Necip Fazıl Kısakürek'in yanında İstanbul'a taşındı. Kısakürek'in yayımladığı Büyük Doğu dergisinin çıkışına önemli katkılarda bulundu.

Kültürel Katkıları

Öztürk, 1968'den itibaren ABD'de bulunmanın ardından çeşitli şehirlerde konferanslar vererek fikirlerini yaymaya çalıştı. 1997'de Aydın'a yerleşti ve 2003'ten itibaren Kültür ve Sanatta Aydın ve İdare dergilerinin genel koordinatörlüğünü üstlendi.

Kurucu Üyelikleri ve Siyasi Hayatı

Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği ile Menderes Yüksek Öğretim ve Bilim Vakfı'nın kurucularından olan Öztürk, Mehmet Akif Vakfı, Türkiye Yazarlar Birliği ve Aydınlar Ocağı gibi birçok kuruluşun da üyesiydi. Ayrıca Milli Nizam ve Milli Selamet partilerinin kurulmasına katkı sağladı.

Türk Ruhu Dergisi

Öztürk, 15 Aralık 1957 tarihinde Türk Ruhu dergisini İstanbul'da yayımlamaya başladı. Dergi, siyasi, edebi, içtimai, dini, sanat ve kültür alanında sayısız makale barındırdı.

İlk sayısında yayınladığı "Davet" başlıklı yazısında, "Milli idealimizi kurmak için 7'den 70'e herkesin feragat ve fedakarlıkla el birliğine davet ediyoruz" diyerek toplumun her kesimini bir araya çağırmıştı. Öztürk, Türk Ruhu'nun gerçek şahsiyetini kazanması için bilim ve milli idealler etrafında birleşmenin önemini vurgulamıştır.

"Türk Ruhu" dergisinin sahibi, araştırmacı-yazar Ali Haydar Öztürk, tedavi gördüğü Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 93 yaşında vefat etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal