Araştırma kapsamında, solunum yapabilen iki yapay kafadan birine tek, diğerine ise iki maske takıldı. Bu yapay kafalara yaklaşık iki metre uzaklıktan koronavirüs partikülleriyle aynı boyutta partiküller püskürtüldü.
İKİ KATI FARK EDİYOR
Araştırmacılar, bir maske takılan yapay kafada püskürtülen partiküllerin %40’ının engellendiğini, iki maske takılan yapay kafada ise %80’inin engellendiğini ortaya koydu.
Çalışmada yer alan Dr. John Brooks, açıklamasında, ortamdaki herkesin çift maske takması durumunda partiküllerin %95’inin engellendiğini belirtti.
Brooks, ‘İlk zorluk, olabildiğince çok insanın maske takmasını sağlamak. Bunun ardından da maske takanların o maskeden en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak’ dedi.
CDC, virüsle mücadele kılavuzunu, cerrahi maskenin üzerine takılan bez bir maskenin, ilk takılan maskedeki boşlukları kapatmada yardımcı olduğu için daha koruyucu olabileceği şeklinde güncelledi. Bunun yanı sıra, çalışmanın net bir sonuca ulaşmasını engelleyen birden fazla etken olduğu bildirildi.
HER MASKE AYNI SONUCU VERMEYEBİLİR
Araştırmada sadece bir markaya ait cerrahi ve bez maskelerin kullanıldığını belirtilerek her markanın maskesinden aynı sonucun alınıp alınmayacağına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını dile getiren araştırmacılar, oranlar farklı olsa dahi çift maske takmanın, virüse karşı daha fazla koruma sağlayacağı konusunda hemfikir olduklarını belirtti.