Arap Zamkının Faydaları Nelerdir?

Sedef hastalığının tedavisinde kullanılmasıyla gündeme gelen Arap zamkı nedir? Arap zamkının faydaları nelerdir? Arap zamkının yan etkileri var mı? Konuya ilişkin detaylar haberimizde…

25.08.2020-12:00 - (Son Güncelleme: 25.08.2020-12:20) Arap Zamkının Faydaları Nelerdir?

Arap zamkı Mısır’da Firavunlar döneminde mürekkep, sulu boya ve boya yapımında kullanılmıştır. Doğal bir polisakkarit olan Arap zamkı, Afrika’da yetişen 'Acacia senegal’ ve ‘Acacia seyal’ isimleri verilen Akasya ağaçlarının kabuklarının kesilmesiyle elde edilmektedir. Yetiştiği ağaca da 'hashab' denir. Akasya ağaçları, çok az miktarda protein içermektedir ve büyük çoğunluğu karbonhidratlardan oluşur.

Yüksek oranda suda çözünebiliyor olması Arap zamkına üstün bir özellik kazandırıyor. İçeriğinde bulunan lif oranı sayesinde kısmen kalın bağırsakta da parçalanabilmekte. İçerisinde, arabik asidin, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bulunuyor.

ARAP ZAMKININ FAYDALARI NELERDİR?

İrritabl bağırsak sendromu hastalıklarının tedavisinde kullandığı bilinen Arap zamkı, gluten ve yapay tatlandırıcı gibi maddelerin neden olduğu irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerin rahatlamasına yardımcı olduğu için bağırsaklardan gelen bakterilerin de azalmasını sağlar.

Öksürük: Arap zamkı, sinirli ot ile birlikte kaynatılıp balla tatlandırıldıktan sonra içildiğinde öksürüğü geçirdiği belirtiliyor.

Gastrit: Çam sakızı, fındık ze Arap zamkı günlük öğütülüp balla macun yapıldıktan sonra aç karına 1 tatlı kaşığı yenildiğinde gastrit hastalarının rahatlamasını sağlar.

Karın Ağrısı: Defne tohumu ile Arap zamkı birlikte öğütülüp balla macun yapılarak yenildiğinde karın ağrısını tedavi eder.

Kepek: Ilık suda eritilip, sirke ile karıştırıldığında kepek sorununu çözer.

ARAP ZAMKININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Normalde herhangi bir yan etkisi bulunmamakta. Fakat astım hastaları, hamile ve emziren anneler, diyabet hastaları ve daha önce ameliyat olmuş kişiler tarafından kullanılması farklı yan etkilere yol açabilir.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal