Bu sene eriğin kilosu 3 bin 500 lira olan eriklere Arap şeyhleri oldukça talip ve sofralarından eksik etmedikleri belirtiliyor. İşte bu sene eriğin fiyatı, mahsulü ve yetiştirme süreçleri…
Kış mevsiminde erik yetiştiriyorlar!
Aile üyelerinin tamamının ziraat mühendisi olduğu Ası ailesi, kış mevsiminde erik yetiştiriyor. Şubat başı itibarıyla erik hasadına başlayan 25 yaşındaki ziraat mühendisi Mustafa Kutay Ası, en erken erik hasadıyla satışlarını sürdürdüklerini belirtiyor.
İznik’in tanıtımı da yapılıyor!
Mühendis Mustafa Kutay Ası, Birleşik Arap Emirlikleri şeyhleri kilolarca yeşil erik siparişi verdiklerinden, genç üretici dünyanın dört bir yanına internet üzerinden erik gönderdiklerini söylüyor. Yaklaşık 800 metrekarelik alanda kurdukları serada erik üreten genç girişimci, İznik'in tanıtımına da katkıda bulunmak için erikleri ihracatını yaparken çini kase ile yolladıklarını ifade ediyor.
"Müthiş bir ilgi var!’’
Hasada devam ettiklerini söyleyen Mustafa Kutay Ası, "Müthiş bir ilgi var. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Arap şeyhleri yoğun erik istiyorlar. Eriklerimizin kilosu 3 bin 500 TL'dir. Ağaçlarımıza 12 ay boyunca bebek gibi bakıyoruz. Akıllı seramızda toprak ve sera sıcaklığını ısıtma sistemi kullanarak ayarladık ve erken hasadı mümkün kıldık. Fakat bunu başarmak bizim için oldukça maliyetli oldu. Isıtma için kullandığımız kömürün masrafı bu sene kış ayının ülkemizde çok sert geçmesinden dolayı 200 bin lirayı buldu” diye konuştu.
‘‘Eriklerin lezzeti ise harika!’’
Erken hasat papaz eriğini almak için Marmaris'ten İznik'e geldiğini ifade eden Özdemir Yiğit ise, “Sosyal medyada erik üretimini duydum, soluğu hemen burada aldım. Eriklerin lezzeti ise harika” ifadesinde bulundu.