Arakanlı Müslümanları Coronavirüs Korkusu Sardı

Çin'in Vuhan şehrinde Aralık 2019'da patlak veren yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgınına Bangladeş’te de rastlanılması, ülkenin Cox's Bazar şehrindeki kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar arasında korkuya sebep oldu.

13.03.2020-14:19 - (Son Güncelleme: 18.03.2020-02:32) Arakanlı Müslümanları Coronavirüs Korkusu Sardı

Bangladeş’te kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanların liderlerinden Abdur Rahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savunmasız koşullar altında bulunduklarını ifade ederek, "Biz fakiriz, devletsiziz, başkalarının merhametine bağımlıyız." şeklinde konuştu.

Rahim, kamplardaki Arakanlı Müslümanların derme çatma yerlerde yaşadıklarına işaret ederek, "Yarım milyondan fazla insanımız, 34 mülteci kampında ikamet ediyor. Çoğumuz çadırlarda çamurlu zemin üzerine yayılan plastikler üzerinde yatıyoruz. Hijyenimizi düşünmek ve yeni tip coronavirüs (Covid-19) ile mücadelede gerekli önlemleri almak için daha az seçeceğimiz var." şeklinde konuştu.

İçlerinden bazılarının virüs riski nedeniyle maske aldığını aktaran Rahim, birkaç gün önce 20 Bangladeş takası (0,23 dolar) olan maskelerin, 200 Bangladeş takasına (yaklaşık 3 dolara) çıktığını ifade etti.

Rahim, coronavirüs riski sebebiyle paniklediklerini ifade ederek "Allah'a bizi bu hastalıktan koruması için dua ediyoruz." şeklinde konuştu.

"KAMPLARDA VİRÜSÜN BELİRLENEBİLMESİ İÇİN YETERLİ MİKTARDA TEST KİTİ TOPLANDI"

Kamplardaki aktivistler, virüsün kamplara yayılmasının önüne geçebilmek ve buralarda temizliği sağlamak için daha fazla suya acil ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Aktivist Razia Sultana, AA muhabirine, kendisiyle birkaç gönüllü arkadaşının sınırlı suyla kamplarda nasıl güvende olunacağı konusunda farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını anlattı.

Sultana, yetkililerden ve uluslararası yardım kuruluşlarından, "Arakanlı Müslümanların su ve el yıkama tedariki için" daha fazla yardım etmeleri çağrısı yaptı.

Bangladeş Mülteci İşlerinden Sorumlu Yönetici Mahbub Alam Talukder, Arakanlı Müslümanların kamplarında virüsün tespit edilebilmesi için yeterli miktarda test kitini topladıkları bilgisini paylaştı.

ARAKANLI MÜSLÜMANLARA ETNİK TEMİZLİK

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri yakılmıştı. Arakan'daki hudut karakollarına 25 Ağustos 2017'de gerçekleştirilen koordineli saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçarak Bangladeş'e sığınan insanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak niteliyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal