Araç Sınıfları Nedir?

HGS ve OGS ödenirken en önemli değişken araç sınıflarıdır. Peki, araç sınıfları nedir? Kaç çeşit araç sınıfı vardır?

31.01.2019-10:02 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-15:56)

Köprü ve araçlardan geçerken kullanılan HGS ve OGS almak için en önemli husus, araç sınıflarıdır. Birçok araç sınıfı vardır. Özellikler köprüler ve bazı ara caddeler birçok araç sınıfını kabul etmez. Peki, araç sınıfı nedir?

ARAÇ SINIFI NEDİR?

Aracın sınıfı, köprü geçiş ücretleri ve otoyol tarifesini belirler. HGS ve OGS alırken araç sınıf önemlidir. Aracın hangi sınıfa dahil olduğu ve ücretlendirmesi, aks aralığına göre (dingil mesafesi) belirlenir. Geçilen ücretli yol ve köprülerde ödenen ücret, araç sınıfınıza göre düzeltilir. Köprü ve yollarda HGS kullanıcılarının 6 sınıf üzerinden; OGS içinse 5 sınıf üzerinden ücretlendirme yolu vardır. OGS veya HGS alınırken araç sınıfının doğru gösterilmemesi sonucu sürücüler kara listeye alınır.

Motosikletler 1. sınıf olarak OGS tarafından tanımlanırken, HGS ücreti alındığında 6. sınıf araç olarak kayda geçer. 

araç sınıfı

1. sınıf araç: AKS aralığı 3.20 metre altında olan araçlar 1. sınıf araçlardır. Otomobiller genel olarak bu sınıfta yer alır.

2. sınıf araç: Dingil mesafesi 3.20 metre ve üzerinde olan türlü 2 akslı araç 2. sınıf araçtır. Özellikle minibüsler 2. sınıf araç olarak gösterilir.

3. sınıf araç: Dingil mesafesi 3 tane olan araçlar 3. sınıf araç olarak tanımlanır. Yolcu otobüsleri 3. sınıf araçtır. 

4. sınıf araç: Dingil mesafesi 4 veya 5 olan her tip araç 4. sınıf araca dahil olur. Kamyonlar 4. sınıf araçtır.

5. sınıf araç: AKS adedi 6 ve daha fazla olan araçlar da 5. sınıf araç olarak gösteriliyor. Tır ve AKS sayısı 6'dan fazla olan kamyonlar da 5. sınıfa uyar.

6. sınıf araç: Motosiklet 6. sınıf araçtır. OGS alırken 1. sınıf sayılır.

DİNGİL MESAFESİ NEDİR?

AKS açıklığı, aks aralığı, dingil açıklığı arka tekerlekle ön tekerlek arasındaki yatay uzaklıktır. Dingil mesafesi, aracın hızlanmasında ve yavaşlamasında en önemli etkenlerdendir. Dingil mesafesi, aracın gövde şekline ve yapısına seçilmektedir. Kısa dingil mesafesi, aracın salınım eğilimi az ve yumuşak sönümlemeli süspansiyon uygulaması daha kolaydır. Uzun dingil mesafesi, aracın dengesini daha iyi kılar.

YORUM YAZ..
Modal