Günümüzde oldukça avantajlı mesleklerden biri haline gelen arabuluculuk hizmetini verebilmek için öncelikle 5 yıllık avukatlık deneyimine sahip olmak gerekmektedir. Bu avukatlar, arabuluculuk eğitimi aldıktan sonra arabuluculuk sınavına girebilmektedir. Sınav sonucu başarılı olan arabulucu adayları, sicil kayıtları tamamlandıktan sonra yeni mesleklerine adım atabilmektedir.
Uyuşmazlıklarda dostane çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi bünyesinde, arabuluculuk müessesesini güçlendirmek adına uygulanmakta olan arabuluculuk için yetki sınavı bu sene de yapılacak. ÖSYM tarafından organize edilecek sınavın, başvuru ve oturum tarihleri netlik kazanmış durumda.
Arabuluculuk sınavı 26 Haziran tarihinde uygulanacak. Sınav başvuruları 10 - 17 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek, geç başvurularsa 25 Mayıs tarihinde yapılacaktır. 2022 Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Sınavı 26 Temmuz 2022 tarihinde de açıklanacaktır.
Arabuluculuk başvurusunda bulunmak isteyenler öncelikle Adalet Bakanlığı'ndaki ilgili biriminin duyurularını takip etmek durumunda. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve Daire Başkanlığı sitesini incelemeleri faydalı olacaktır.
Arabuluculuk sınavı sonuçları yeterli olup arabulucu olmaya hak kazanan adaylar, arabuluculuk hakkında eğitim alabilmektedir. Yazılı ve uygulamalı sınavdan yeterli puanı alarak arabulucu siciline kayıt olunduğu takdirde, artık arabulucu olduğunuzu söyleyebilmek mümkün.
Arabuluculuk eğitimi almak, mesleğe başlamanın ilk adımı olarak kabul edilir. Bu eğitim ülkemizin pek çok yerinde ücretli olarak verilmektedir. Uygulamalı çalışmalar da yapılarak eğitim devam eder. Eğitimini aksatmayan kişilere sertifika verilmektedir.
Arabulucu olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hukuk fakültesi mezunu olmak,
- Mesleğinde en az 5 yıllık kıdemi bulunmak,
- Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan sicile kayıtlı olmak şeklinde ana şartlar sıralanabilir.
Arabuluculuk; bir özel hukuk uyuşmazlığının tarafı olan kişilerin, özgür iradeleri ile birlikte seçmiş oldukları tarafsız ve uzman bir üçüncü kişinin (arabulucu) hakemliğinde, dava açılmadan önce ya da dava açılmasının ardından başvurmuş oldukları bir uyuşmazlık çözüm yöntemi biçimidir. Arabuluculuk, uyuşmazlığın mahkeme dışı, hızlı ve kesin bir biçimde çözülmesini amaçlayan bir usul hukuku kurumudur.
Arabuluculuk, 'zorunlu arabuluculuk' ve 'ihtiyari arabuluculuk' olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi 2022 bu haberimiz içerisinde bulabilirsiniz.