Ordu’da yaklaşık 40 senedir tamircilik yapan ve küçük sanayi sitesinde dükkanı bulunan Turgut Karapestil, orduda kullanılmış arazi tipi araçları ihale yoluyla satın alarak lüks araç ediyor. Çoğunun tamamen kullanılmaz ve hurda halde olan araçları Makine Kimya Enstitüsü'nden aldığını söyleyen Karapestil, bu üretim için kurduğu özel deposunda eski ordu araçlarını biriktiriyor. Ordunun garajını anımsatan deposunda araçları sürekli kontrol eden tamirci Turgut Karapestil, keyifle yaptığı mesleği ile yıllık yaklaşık 30 tane arazi aracı sattığını ifade etti.
HURDA ASKERİ ARAÇLAR YENİDEN ÜRETİLİYOR
Tamirci Turgut Karapestil, 40 senelik meslek hayatı boyunca kazandığı tecrübeler ışığında, araçları yürür duruma getirdiğini söylüyor. Karapestil, bu mesleğe merak salmasının, babasının küçük yaşta saniyeye vermesi ile başladığını belirterek, şunları söyledi:
"Babamın beni oto saniyeye vermesi ile meslek hayatım başladı. Cipleri de önceden resmi dairelerden ihale yolu ile satın alırdık. Şu anda resmi dairelerde satın alınacak cipler kalmadı, bu nedenle askeriyeden satın alıyoruz ve bunların tamirlerini yapıp ilgisinin hizmetine sunuyoruz. Bunlar ilk bize geldiğinde göründüğü gibi gelmiyor, askeriyeden geldiğinde çok büyük masraflı oluyor. Makine Kimya Enstitüsü'nde veya taşıma sırasında çok büyük zarar görüyor. Tam olarak hurda durumunda ki aldığımız cipleri restore ediyoruz. Motor ve şanzıman aksamlarını elden geçirip çalışır hale getiriyoruz. Herkes aynı renk aracı beğenmiyor. Değişik renklerde hazır bulunan 8-10 tane aracımız mevcut. Farklı renklerden araçları yapıyoruz, müşteri göz zevkine göre tercih ediyor. Ama tabi daha değişik özellik isteyenler de oluyor”
İLGİLİSİ SATIN ALIYOR
Hurda durumda olan arazi araçlarının köylüler ve ilgili kişiler tarafından satın alındığını dikkat çeken Karapestil, "Bu arazi araçlarının sonu yok. Ne kadar para harcarsan o kadar para gidiyor. Genelde bunları arazisi olan kişiler ve Off Road tutkunları talep ediyor. Yani bunlar günlük kullanılacak araçlar değil ama köyde bağ ve bahçesi olanlar satın alıyor. Bu arazi araçların yenisi de çıkmadığı için, vatandaşlar bunları tercih ediyor. Bu cipler arazide de rahat ve sorunsuz gitti için tercih ediliyor” şeklinde konuştu.
RESTORASYON 3 AY SÜRÜYOR
Tamirci Karapestil, “Senede toplam 30 tane aracı çalışır hale getirmeye çalışıyoruz ama bunların kaporta, boya ve döşemesi derken bir araç neredeyse 3 ayda anca çıkıyor. Biz sadece bir aracın peşinde gezmiyoruz. 3-4 tane aracı aynı anda sökmeye başlıyoruz, boya ve kaporta derken yavaş yavaş toplanıyor. Bu araçlarda edilen masrafın sınırı yok. Bu araçların masrafı 50-60 bin lirayı buluyor. Vatandaş kendi keyfine göre çok donanım istiyor.” diye sözlerini noktaladı.
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.