Vücutta görevi tam olarak tanımlanamamış organlardan biri olan apandisit, genel olarak kalın bağırsaktaki mikroplara karşı vücudu korur. Peki apandisit neden patlar? Patlarsa öldürür mü? Merak edilenleri sizin için haberimizde bir araya getirdik.
Apandisit patlaması dediğimiz durum, bağırsak bölgesinde şiddetli ağrı ile kendini gösterir. Patlama noktasına gelen apandisit oldukça ciddi ve anında müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bunun nedeni apandisitin patlaması ile zehirli kanın vücuda karışmasıdır. Kişinin apandisit zehirlenmesi yaşamaması bu durumda oldukça önemlidir. Böyle bir durumdan şüphelendiğinde acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Apandisitin oluşma nedeni bakterilerin organ içinde oluşturduğu tıkanıklıktır. Tıkanan damarlar ilerleyen süreçte kangrene neden olabilir. Peki apandisit nasıl anlaşılır? Sizin için hazırladığımız bazı belirtilere beraber bakalım.
-Dışkıda zorlanma, gaz çıkaramama ve ağrı hissi
-Karın bölgesinin sağ alt kısmında el ile dokunulduğu zaman hassasiyet, bıçak saplanması şeklinde hissedilen çok şiddetli ağrı ve zamanla ağrının şiddetinin artması
-Yüksek ateş
-Hızlı kalp atışı
-Gebelerde apandisit ağrısı, yan ve arka bölgelerde görülür.
-Mide bulantısı ve kusma
-İştahsızlık, ağız ve dilde kuruluk
-Genetik yatkınlık
-Virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaların apandisite zarar vermesi
-Tümörler
-Bağırsak solucanları, kurtları ve parazitleri
-Midede tam olarak sindirilemeyen limon çekirdeği, nar çekirdeği ve besin artıklarının ince bağırsaktan kalın bağırsağa geçerken apandisite kaçması
-Sindirim sistemi iltihaplanmaları nedeni ile lenf bezlerinde şişme meydana gelmesi
-Bir anda yaşanan apandisit patlamasının bazı sebepleri vardır ve gerekli müdahale yapılmazsa ciddi sonuçlara yol açar.
Meyve çekirdekleri, zararlı parazitler ve dışkı atıklarının bedenden atılmaması, sindirim sisteminin enfeksiyon kapması neticesinde apandis duvarındaki lenf dokusunun şişmesi, iltihaplı bağırsak hastalıkları ve karın alanında şiddetli darbe alması gibi haller apandis organının patlamasına sebep olur. Apandisit patlarsa içinde yer alan zehir bedendeki öteki organlara zarar verebilir. Çoğunlukla yaşlı ve çocuklarda apandisit patlaması yüzde 50 oranla ölümle neticelenir.