Antral Gastrit Nedir?

Antral gastrit nedir, belirtileri nelerdir? Antral gastrite ne iyi gelir? Mide hastalıklarından biri olan antral gastrit hakkında merak edilenler haberimizde.

13.06.2018-17:19 - (Son Güncelleme: 25.05.2021-13:44)

Midede yoğun asit üretilmesi sebebiyle ilerleyen dönemlerde mide duvarı zarar görmeye başlar. Hayati tehlike içermez, ancak tedavi edilmezse de mide ülserine sebep olur. Türk toplumunun hemen hemen % 90’ı antral gastrit sorununu yaşamaktadır. Antral Gastrit belirtileri neler?

60 yaşın üzerindeki insanlar da bu duruma daha fazla rastlanır. Hastalığın büyük problemler yaratmaması için midedeki asit üretimini düşürmek amacıyla sorun yaratan besinlerin tüketilmemesi ve uygun tedavi yöntemlerinin gerçekleştirmesi gerekmektedir.

ANTRAL GASTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğu gastrit türü belirti göstermez. Hiç belirti göstermediğinde insanlar bir sorun olduğunu algılayamazlar. Bu nedenle de çoğu gastrit hastaları ortaya çıktıktan yıllar sonra, doktora gidince hasta olduklarını keşfederler.

Hastalığın teşhisi genellikle midede hafif ya da yoğun bir yanma hissi, hazımsızlık, bulantı, kusma, kusmukta kanama, öğürme, iştahsızlık, gaz birikmesi, şişkinlik gibi sindirim problemleriyle ortaya çıkar.

Midenin antrum kısmında iltihap meydana geldiğinde, sindirim süreci ve aynı zamanda bağırsağın içine boşaltılma süreci etkilenir. Bu yolla üst karında meydana gelen hazımsızlık oluşan yanma hissine yol açabilir. Bulantı ise hazımsızlığa eşlik eden bir belirti sürecidir. Midenin astarında bir iltihap oluştuğunda, mide içinde yemek olmasa bile vücudun reaksiyonu mide bulantısına sebep olur. Bulantı hissi hafif veya şiddetli olabilir ve kusmaya neden olabilir. Bu durumun sürekliliği de iştah kaybına neden olur.

Şişkinlik ve fazla gazda yaşanan rahatsızlık yanında antral gastrit sebebi gösterilebilecek başka rahatsızlıklar da vardır. Bu rahatsızlık genel olarak yemek vaktinde kendini gösterir ve yemek bitirilmediği halde hoş olmayan bir doygunluk olarak hissedilir. İlerlemiş antral gastrit, sindirim kanalında kanamalara yol açacaktır. Böyle bir durumda dışkının rengi kestane rengine dönüşecek veya katran gibi olacaktır.

Uygun tedavi yönteminin saptanması için doktorun sorunun sebebini anlaması esastır veya doktor endoskopi yaparak kontrol edebilecektir. Antral gastrite iyi gelen tedavi yöntemleri şunlardır:

BAKTERİYEL İNTİHAP TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Helicobacter pyleri bakterilerinin sebep olduğu antral gastrit hastalığında genel olarak iki farklı antibiyotik türü ile tedaviye başlanmaktadır. Bu yolla bakterilerin antibiyotiklerden birine direnç göstermesi halinde diğer antibiyotikle tedaviye devam etmek mümkün hale gelir. Aşağıda bulunan ilaçların da kullanılması gerekebilir.
Bizmut Subsalisilat: İltihaplı dokuların üzerinde katman oluşturarak iyileşmeye yardımcı olur.

Histamin Blokerleri: Mide asidi üretimini teşvik eden histamin bileşenini engeller. Cimetidine ve ranitidine gibi örnekleri bulunur.

Proton Pompa İnhibitörleri: Midenin asit üretimini azaltarak antral gastritin hasara neden olduğu dokulara iyileşme olanağı verir. Omeprazole, pantoprazole, lansoprazole, rabeprazol gibi örnekleri bulunur.

ANTRAL GASTRİTE NE İYİ GELİR?

Hindistan cevizi suyu iyi gelir.

Öğünlerden önce bir miktar zencefil çiğnemek sindirim sistemini teşvik eder, hazımsızlığı giderir.

Boş mideye sıcak uygulama yapmak astral gastrite iyi gelir.

Bir çay kaşığı kimyona bir miktar tuz atarak tüketmek astral gastrit belirtilerini yatıştırır.

Su ve taze sıkılmış meyve suyu (asitli olmayan) tüketimi arttırılmalıdır.

Bir veya iki diş sarımsağı çekirdeksiz kuru üzüme rendeleyip tüketmek hızlı rahatlamayı sağlar.

ANTRAL GASTRİT OLAN KİŞİ NASIL BESLENMELİ?

Antral gastrit tedavisi etkili olması ve hastalık belirtilerinin şiddetlenmemesi için aşağıdaki kurallara uyulması gerekmektedir. Asitli içecek tüketilmemelidir. Portakal veya limon gibi asitli meyve, domates, çikolata, çay, kahve tüketilmemelidir. Soğan ve sarımsak tüketim miktarı azaltılmalıdır. Uyumadan önceki son üç saate içinde yemek yenilmemelidir. Sindirimi kolay olan besinler tüketilmelidir. Baharatlı, kızartılmış ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Tereyağı ve yağlı etler gibi yüksek yağlı gıdalar karnın boşaltılmasını geciktirebilir. Yoğurt az yağlı olduğundan tüketilebilir. Taze meyve ve sebzeler alınmaya özen gösterilmelidir, rahatlamayı sağlar.

YORUM YAZ..
Modal