Antik Mısır'da kediler oldukça önemli; hatta kutsaldır. İsmi Bastet olan bir kedi tanrıçaları bulunmaktaydı. Peki, neden bu kadar kutsallardı? Tanrıça Bastet özellikleri nedir?
Antik Mısır, medeniyetler tarihinin en gizemli uygarlıkları arasında yerini her zaman koruyor. Bu kadar araştırılıp bu kadar bilimsel çalışması bulunup aynı şekilde gizli kalmaları akıl alır gibi değil. 3 bin yıla uzanan bu siyasi birlik içerisinde belki de en ilginç yanlarından biri, kedileri kutsal görmeleridir.
NEDEN KEDİLERİ KUTSAL GÖRÜYORLARDI?
Günlük hayatta da çokça yer alan ve hem pratik hem kültürel açıdan kediler, Antik Mısır'ın en özgü yanlarından biridir. Birçok tanrı ve tanrıçayı farklı hayvanlar şeklinde tasvir etseler de hiçbir hayvanı kedi kadar önemsememişlerdir. Sebepleri konusunda fikir birliği pek bulunmamaktadır. Birçok farklı görüş vardır.
En kabul gören fikir, Mısır'ın coğrafi yapısıyla alakalıdır. Çöl ve nehrin yakınında yaşadıkları için birçok sürüngen, kemirgen ve zehirli canlı bulunmaktaydı. Kedilerin akrep ve yılanlara karşı sadece pati ve burunlarından zarar görmeleri, Antik Mısır'ı daha yaşanılabilir bir hale getirdi. Akrep, fare, sıçan, yılan popülasyonu yaşam alanlarında azami bir noktada tutuldu; böylece kediler Antik Mısırlılar için büyük bir sevgi kaynağı oldu. Hatta çoğunlukla çita derisinde tasvir edilen ve zehirli hayvanlardan koruyan tanrı Mafdet, edebiyatta bazen kedi şeklinde tasvir edilmiştir.
Bir diğer görüş, kedilerin tanrı ve imparatorluğa benzemesidir. Aynı mizaca sahip oldukları düşünülmektedir. Firavunlar ve tanrılar, insanları affeder, koruyucu ve sadıktır. Lakin bazı durumlarda öfkeli ve hırçın olabilir. Kediler ve firavunların ortak özelliği olarak görülmektedir.
İLK HAYVAN MEZARLIĞI ANTİK MISIR'DA KURULDU
Bu durum sadece sevgi değil, aynı zamanda saplantı durumudur. Kedilerin Antik Mısır'da mumyalanması durumu, kutsalıklarının bir kanıtıdır. MÖ 700 ile MÖ 300 yılları arasında milyonlarca yavru kedi, insanlarla birlikte gömülmeleri için mumyalandığı öğrenildi.
KEDİ TANRIÇA BAST
Antik Mısır'ın en önemli tanrıçalarından biri olan Bastet de kedi şeklinde tasvir edilir. Aşağı MIsır'ın koruyucu tanrısıdır. İlk başlarda vahşi bir aslan olarak betimlenmekteyken daha sonra kedi olarak betinlemeye başlanmıştır. Kedi formunu MÖ 1456 yılından beri başlar. Bir güneş tanrısıdır. Daha sonra ay tanrıçası olarak Yunanlar tarafından tanımlandı. Koruyucu tanrıdır. Özellikle fare ve yılanlardan şehri korur.