19. yüzyıl ile birlikte özellikle Avrupa'da arkeoloji son derece moda olmaya başladı. Bilimsel kazılardan ziyade bu işi amatörce yapanların sayısı bir hayli fazlaydı ve herkes birbiriyle yarışıyordu.
Arkeolojiye merak saran söz konusu amatör kişiler gözlerini Osmanlı sınırları içerisinde kalan Mısır ve Anadolu topraklarına dikmişlerdi bile. Dünyanın en kadim uygarlıklarına ev sahipliği yapan Anadolu toprakları, asırlarca bu medeniyetlerden kalanlara ev sahipliği yapıyordu. Ta ki Avrupalılar gelip de bu değerleri kazmaya, yerlerinden kesip, kopartıp almaya başlayana dek.
Kimi padişahtan izin alarak kazıları yapıp kaçırıyordu, kimisi de gizli gizli alıp gidiyordu. Fakat günün sonunda bu kadim toprakların değerleri olması gerektiği yerlerde olmayıp, dünyanın farklı yerlerine kaçırılmıştı. Osmanlı'nın son zamanlarında, çeşitli ülkelerden gelen arkeologlar ile, araştırmacılarla ve turistlerle başlayan bu yağmalama akını Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk dönemlerine kadar da devam etmiştir. Bu süre zarfında yapılan kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan ve yurt dışına götürülen bu tarihi değerlerden birkaçını sizler için derledik.
M.S. 100-110'da yapılan ve 1903 yılında Milet'te agora kapısı da Almanya’ya götürülmüştür. Berlin müzesinin en önemli eserlerindendir.
M.Ö. 2000'li yıllara ait 10 tonluk Knidos (Datça) Aslan'ını 1855 yılında İngiltere'ye götürüldü! British Museum'da sergileniyor
Milet meclis binası önünde bulunan M.Ö. 2. yüzyıl tarihli bu üç yüzlü mermer anıt da, Anadolu’dan Almanya’ya götürülmüştür!
Adını Likyalı yönetici Payava’dan alan ve M.Ö. 4. yüzyıla ait bu lahit 1842'de İngiltere'ye British Museum'a götürülmüştür!
Bodrum’dan götürülen Maussollein’a ait çeşitli (at, insan) heykelleri ve kabartmalar. British Museum’da sergileniyor.
M.Ö. 400 yıllarında Ksanthos kentinde yapılmış olan Nereidler anıtı. göz kamaştıran bu eser günümüzde British Museum’da sergilenmektedir.
Milet kazısında 1903 yılında buldukları Traianus tapınağının ön cephesinin tamamını Almanya'ya götürdüler! Berlin'de sergilenmekte.
Konya Beyhekim Camii'nin (13. yy) çini mozaikli mihrabı alman konsolosu tarafından 1907'de onarım bahanesiyle çalındı. Şuan Berlin'de..