Anadolu'da Kurtuluş Fitilini Ateşleyen Hasan Tahsin'e Vefa

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı ilk kurşunu atarak Anadolu'da kurtuluş fitilini ateşleyen Hasan Tahsin, 31 yaşında şehit olduğu 15 Mayıs 1919'un yıl dönümünde unutulmadı.

15.05.2020-10:24 - (Son Güncelleme: 15.05.2020-10:20) Anadolu'da Kurtuluş Fitilini Ateşleyen Hasan Tahsin'e Vefa

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgaline karşı hayatını ortaya koyarak işgale karşı çıkan Hasan Tahsin, vefatının 101'inci yılında anılıyor.

1888 yılında Selanik'te dünyaya gelen ve gerçek adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, Mustafa Kemal Atatürk'ün de okuduğu "Şemsi Efendi" okuluna gitti.

Daha sonra Feyziye Mektebine giden Hasan Tahsin, 1907'de İstanbul'a giderek fen eğitimi aldı. Fransa'da İttihat ve Terakki bursuyla Sorbonne Üniversitesi siyaset bilimi bölümüne kaydolan Hasan Tahsin, ülkede bulunduğu süreçte Mısırlı öğrenci lideri Şeyh Dayef ile Trablusgarp'ı işgal eden İtalya'yı protesto amaçlı mitingler organize etti.

Türklerin barbar olarak gösterildiği Trablusgarp Savaşı'nı anlatan bir filmin Olimpia sinemasındaki gösteriminde tepki gösteren Hasan Tahsin izleyenlere, "Benim sizlerden ne farkım var. Sorbonne Üniversitesinde okuyor ve sizin dilinizi konuşuyorum. Türkler bu filmde gösterildiği gibi vahşi ve zalim insanlar değillerdir. Onlar da en az sizin kadar uygardırlar." diye seslendiği söylenir.

İLK GÖREVİNDE HASAN TAHSİN İSMİNİ ALDI

Teşkilat-ı Mahsusa'ya katılan Hasan Tahsin'e Romanya'ya gidip İngiltere için çalışan ve Osmanlı karşıtı milliyetçiliği örgütleyen Balkan Komitesi Başkanı Noel Buxton ile kardeşi Leland Buxton'u öldürme görevi verildi.

Buxton kardeşleri tabancayla yaralayan, olay yerinde bir polis memuru tarafından yakalanıp tutuklanan Tahsin bu görev için "Hasan Tahsin" ismini aldığından gerçek kimliğini açıklamadı ve suikastı kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiğini söyledi.

1915 yılında 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Hasan Tahsin, 1916'da serbest bırakılınca İsviçre'ye geçti.

Bir süre İsviçre'de yaşayan 1918 yılının ortalarında da İzmir'e geçen Tahsin, bir süre ticaretle ilgilendi.

"Hukuk-u Beşer" ile "Sulh ve Selamet" gazetelerinin başyazarlıkğını yapan Hasan Tahsin, yazılarında kurtuluş mücadelesini işleyen Hasan Tahsin, halkı işgale karşı uyandırdı.

31 YAŞINDA ŞEHİT OLDU

Yunan güçlerinin İzmir'i işgalinden bir gün önce Bahribaba Parkı'nın olduğu bölgede yapılan mitingde İzmir halkının işgale direniş göstermesi için bildiri hazırlayan Hasan Tahsin, mitingden sadece bir gün sonra 15 Mayıs 1919'da Konak Meydanı'na gitti ve Yunan gemilerini gördü. Pasaport Limanı'na yanaşan gemilerden inen askerler işgal edecekleri alanlar için hazırlanıyordu.

Yunan askerlerinin ilerlemesi üzerine Hasan Tahsin, kalabalığın arasında onlarla karşı karşıya geldi ve atının üzerinde Yunan bayrağı taşıyan Yunanlı teğmeni tabancayla vurdu.

Hasan Tahsin, işgal kuvvetleri Konak Meydanı'na geldiği sırada atının üzerinde Yunan bayrağı taşıyan Yunanlı teğmeni tabancayla vurdu.

Yunanlılara karşı ilk kurşunu atan ve daha sonra işgalci Yunan askerleri tarafından silahla yaralanıp süngüyle şehit edilen Hasan Tahsin henüz 31 yaşındaydı.

Öte yandan 1972 yılında, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Sabri Süphandağlı'nın öncülüğünde, Hasan Tahsin Anıtı yaptırma kampanyası başlatıldı. Konak Meydanı'na yapılan anıt 1974'te tamamlandı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal