11.10.2024-13:30 (Son Güncelleme:11.10.2024-13:30)

Zonguldaklı Çift, Londra'da Altın Bal Ödülü Kazandı

Zonguldaklı arıcı çift, dünyanın en iyi kestane balı ödülünü kazanarak, ürünü global pazara tanıtmayı hedefliyor.

Zonguldaklı Çift, Altın Bal Ödülü ile Dünya Çapında Tanıtım Yaptı

Zonguldak'ta, uzun yıllardır dededen kalma arıcılık mesleğini sürdüren Muhammet ve Sevgi Akosman çifti, ürettikleri kestane balı ile Londra'da düzenlenen yarışmada "Dünyanın En İyi Kestane Balı" kategorisinde Altın Bal Ödülü kazandı. Bu başarı, çiftin kalitesini tescillediği kestane balının global pazara tanıtılması hedefini güçlendirdi.

Arıcılık Geleneği ve Hedefler

32 yaşındaki Muhammet Akosman, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arıcılık Bölümünden mezun olduktan sonra 2016 yılında "Genç Çiftçi" projesi aracılığıyla 40 kovan desteği aldı. Eşi Sevgi Akosman ile birlikte kovan sayısını 8 yılda yaklaşık 800’e çıkartarak, sürdürülebilir arıcılığa yönlendirdiler.

Balın kalitesini artırmak için her yıl tahliller yaptıran Akosman, 2023 yılında ürettiği kestane balının prolin değerinin 1423 olduğunu belirtti ve Londra'daki yarışmaya gönderdi.

Kestane Balının Faydaları ve Rekabet Gücü

Muhammet Akosman, kestane balının sağlığa faydalarından bahsederek, "Akciğer, mide ve kalp rahatsızlıkları ile bağışıklık sistemine pek çok olumlu etkisi vardır. Antioksidan değeri ile kestane balımız dünyada ilk sıralarda yer alıyor" dedi. Bu yıl yaptığı analizlerde balının prolin değerinin 1980 olarak kaydedildiğini açıkladı.

Aynı zamanda, Londra'daki yarışma tecrübesini paylaşan Akosman, "Bu balın derece alacağını biliyordum; kendimden emindim. Kestane balımızı tanıttım ve Altın Bal Ödülünü kazandım." dedi.

Geleceğe Umutla Bakış

Sevgi Akosman ise kestane balının faydalarını dünya genelinde tanıtmayı hedeflediklerini vurguladı. Zonguldak'ın hem yer altı hem de yer üstü değerlerine sahip olduğuna dikkat çekerek, "Zonguldak balı, dünyaya tanıtılması gereken yer üstü elmasıdır" ifadesini kullandı.

Akosman çifti, gelecekteki hedefleri doğrultusunda bilinçli arıcılık yöntemleriyle üretimlerine devam edeceklerini açıkladı. Bu süreçte, birçok genç üreticiye de örnek olarak ilerlemeyi hedefliyorlar.

Zonguldak'ta ürettikleri kestane balıyla Londra'da düzenlenen yarışmaya katılan Muhammet ve Sevgi Akosman çifti, "Dünyanın En İyi Kestane Balı" dalında "Altın Bal Ödülü"nü kazanmanın sevincini yaşıyor.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr