07.10.2020-09:31 (Son Güncelleme:07.10.2020-09:41)

Ziya Selçuk Sınavların Nasıl Yapılacağını Açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavların nasıl yapılacağına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı, yüz yüze eğitimde sınav yöntemiyle alakalı, 'Sınavlar yüz yüze olacak. EBA TV'deki derslerin izlenmesi bir zaruret. Onu izlemezse sınavların içeriği oradan sorulacağı için öğrenci açısından problem olabilir' açıklamasında bulundu.

Bakan Selçuk, özel bir TV kanalında yayınlanan programda gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı taarruzlarından söz eden Bakan Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

'Bütün duygumuz, düşüncemiz ve ruhumuz orada. Azeri Türklerinin haklı davası bizim de haklı davamızdır. Desteklerimiz bütün yurt sathında ve bütün vatandaşlarımızla alakalı olarak güçlü bir şekilde devam ediyor. Anbean izliyoruz ne olup bittiğini. Bu işgalci gidişatın bir an önce sonlandırılması ve haklı davanın gereğinin yerine getirilmesi için de temennilerimiz elbette çok güçlü bir şekilde sürüyor.'

12 EKİMDE YÜZ YÜZE EĞİTİME GEÇİLİYOR

Bakan Ziya Selçuk, koronavirüs sebebiyle ara verilen yüz yüze eğitimin 12 Ekim tarihinde başlama kararını hatırlattı. Küresel seviyede bir sorunla karşı karşıya olunduğunu hatırlatan Bakan Selçuk, şu ifadeleri kullandı:

'Her bir bireyin hayatında belirli değişiklikler oluyor. Bu çok zor bir süreç. Kolay değil yaşanması. Bu anlamda elbette herkesin bir söyleyeceği var. Herkes kendi fikrini söylüyor vatandaş olarak, dünyada yaşayan bir birey olarak... Ancak bu mesele çok temelde tıbbi ve pedagojik olarak ciddi bir bilimsel çerçeve gerektiriyor. Bu mesele 'Sana göre, bana göre' meselesi değil. Kanıta ve veriye dayalı olarak gidişat nedir, dünyada neler oluyor? Geçtiğimiz pazar günü Türkiye'nin yurt dışındaki eğitim müşavirleriyle 2 saatlik bir toplantımız oldu. O toplantıda tekrar tekrar 'hangi ülke neler yapıyor?' diye baktık. Kıta Avrupası açısından bakıldığında tümünün açtığını ve hatta 10-12 yaş altında maske olmadığını, tam zamanlı açtıklarını haftada 5 gün, bütün kademelerde, kimisinde sadece öğretmenlerde maske olduğunu kiminde lise düzeyinde maskenin gerekli olduğunu görüyoruz. Bütün bunlar bize şunu gösteriyor. Aslında her ülkenin kendi özel durumu vardır. Hepimizi küresel gidişatla ülkemizdeki gidişatı iki eksen gibi düşünüp bu iki eksenin bize göre nasıl olması gerektiği konusunda bilimsel kararlar vermek zorundayız.'

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, pandemi sona erdiğinde uzaktan eğitimin süreceğini ifade ederek, uzaktan eğitimden yararlanacaklarını belirtti.

Uzaktan eğitimin kendi özel seçimleri olmadığına işaret eden Ziya Selçuk, 'Bu bir mecburiyet. Dünyada koşullar ne olursa olsun, bizim ödevimiz bunun tedbirini almak. Bizim ödevimiz bu. Bunun tedbirini almak üzerinden baktığımızda da Türkiye'nin neler yaptığını konuşacağız. Bu bir mecburiyet şu anda bunu yapmak durumundayız. Sadece okullarla ilgili değil, sokakta birçok paydaşla ilgili de problemler yaşıyoruz' diye konuştu.

Yüz yüze eğitimde başlayacak yeni dönem ile ilgili Ziya Selçuk, 'Biz haftada 2 gün açtığımız için, ilk 2 gün sınıfın yarısı geliyor, daha sonraki 2 gün sınıfın diğer yarısı geliyor. Aylar önce senaryolarımız olduğunu söylemiştim. Bugün senaryolar gerçek oldu ve uyguluyoruz. Planlardan bir tanesini bu 2-2 gün meselesinde uyguluyoruz. Çocuklarımızın bu suretle daha kontrollü bir şekilde okula gidiş gelişlerini, okul yöneticileri, öğretmenler, velilerimiz açısından daha anlaşılabilir ve denetlenebilir bir süreç olarak yapılandırmaya çalışıyoruz. Burada bazı alışkanlıklar da ediniliyor. Çocuklar ortama alışıyor, neyi, nasıl yapmaları gerektiği konusunda daha bilinçli ve duyarlı oluyor. Öğretmenlerimiz bazı şeyleri öğreniyor. Dolayısıyla bu sürecin kontrollü olmasının başka bir amacı var. Yoksa biz de İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa ve Almanya gibi 'hepsini açtık' derdik ama Türkiye'nin koşulları biraz daha farklı. Onun için koşullara göre bunu yapıyoruz.' diye konuştu.

Bakan Ziya Selçuk, açıklamasının akabinde velilerin okulların açılması talebi, öğretmenlerin teneffüslerdeki durumu benzeri meselelerde açıklamalarda bulundu.

2019-2020 eğitim öğretim döneminde ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin şu an ki durumuyla ilgili soruyu Selçuk, şu ifadelerle yanıtladı:

'Aslında martın başında, 13'ünde çocuklar okumayla ilgili temel aşamaları bitirmiş oluyor. Hatta nisanda okuma bayramı olabilir. Buradaki problem akademik olmaktan ziyade o iletişim ve duygu bağının kesilmiş olması. Bütün ülkenin ve ailelerin birden bir tedirginlik içine girmiş olması, asıl problem bu. Yoksa çocuklar için yaz okulu yaptık, bu 2'ler için. 'Okuma yazma konusunda eğlenceli oyunlar, kuklalar, animasyonlar, videolar.' var dedik. Çocuğun öğrendiğini tekrar etmesi için oyun tabanlı bir yaklaşımla oradaki eksiğini giderdik.'

Bakan Selçuk, her okulda koronavirüs Takip Kurulları'nın olduğunu ve bunların öğretmende ya da öğrencide herhangi bir pozitif vaka tespit edilmesi halinde her aşamayı izlediğini belirtti.

Sağlık kuruluşu ve alakalı uzmanın tavsiyeleri doğrultusunda ilerlediklerini ifade eden Bakan Selçuk, 'Diyelim ki, bütün okulun karantinaya alınması gerekiyor, alırız. Önemli olan sağlık. Bu sağlık koşulları dikkate alınarak da bizim eğitimi sürdürmemiz' diye konuştu.

Servisçiler Odası'yla okul servislerinin dezenfekte edilmesi konusunda aylardır çalıştıklarını kaydeden Bakan Ziya Selçuk, ifadelerine şu sözlerle devam etti:

'Çocukların yarısı okula geldiği için servislerin de yarısı dolu. Bu yüzden risk orada da yarıya iniyor. Bu bir ön koşul. Her bir çocuğun nerede nasıl servise bindiği, hepsi bizde kayıtlı. Okul servisleri dezenfekte edilmediğinde ciddi riskler taşıyan bir ortam. Bunun da ne kadar aralıkla nasıl yapılacağının bir standardı var. Bu konuyla ilgili bir el kitabı var. Bu el kitabında hangi gün, nasıl, ne kadar süreyle, yapıldıktan sonra havalandırma için ne kadar süre geçmesi gerekiyor? Çünkü dezenfektanın kullanılması halinde hemen oraya öğrencilerin ya da öğretmenlerin binmesi doğru değil.'

Ziya Selçuk, okul idaresi ile öğretmenlerin hepsinin, öğretmen odasında, okulun ıslak yüzeyinde, koridorunda, bahçesinde ve serviste neyin hangi şekilde yapılması gerektiğinin teker teker yazıldığı bir belgeye sahip olduğunu, her bir öğretmen ile idarecinin bunlardan sorumlu olduğunu ve bununla ilgili bir aplikasyon hazırladıklarını belirtti.

'Yüz yüze eğitimde hangi dersler verilecek?' sorusuna Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şu ifadelerle yanıt verdi:

'İlkokullarda hayat bilgisi, Türkçe, matematik dersleri veriliyor. 2'inci sınıflardan itibaren bunun yanı sıra bir saat yabancı dil var. 4'üncü sınıftan itibaren de bir saat din bilgisi var. Böyle baktığımızda aslolan yani çocukların esasen omurgada sorunlu olduğu dersler. Çünkü biz müzikle sporla ilgili yakın teması gerektiren dersleri yapmıyoruz ama bu tür dersler hem EBA hem de okul için standart. 8'inci sınıflarda da LGS muhtevasında yer alan dersler var. Onlar da fen bilgisi, matematik, Türkçe, sosyal bilgiler ve İngilizce dersleri. 12'inci sınıflarda ise YKS'ye hazırlık için olan dersler var. Kişinin neyi seçtiğine bağlı olarak matematik, edebiyat, fizik, kimya, diğer sosyal dersler olabilir. Hangi alana yöneldiğine bağlı olarak değişir.'

Selçuk, 'Sınava hazırlanan öğrencilere yönelik ek yüz yüze eğitim yapılacak mı?' sorusuna, verdiği yanıtta şu sözler yer aldı:

'Bu planlama hazirandan beri var ve yapılıyor. Destekleme Yetiştirme Kursu dediğimiz kurslar var. Bu kurslar hafta sonları yapılıyor.'

Sınava girecek öğrenciyi yalnızca 'sınav öğrencisi' olduğu için dikkat etmediklerini, sınava girecek öğrencinin psikososyal halinin ve isteklerinin daha başka, kaygısının fazla olduğunu belirten Bakan Selçuk, bu konuya öğrencilerin ruh hali bakımından pedagojik olarak da değerlendirdiklerini dile getirdi.

Lise bir, iki ve üçüncü sınıfların okula gitmediğini hatırlatan Bakan Selçuk, öğrencilerin hafta sonları da okula gidebileceğini, bu meseleyle alakalı okul idarecilerine yönelik oldukça esnek yaklaşımları olduğunu söyledi.

'SINAVLAR YÜZ YÜZE OLACAK'

Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimde sınavların yapılma sistemiyle ilgili, 'Sınavlar yüz yüze olacak. Sınavlar yüz yüze olacağı için EBA TV'deki derslerin izlenmesi bir zaruret. Onu izlemezse sınavların içeriği oradan sorulacağı için öğrenci açısında problem olabilir. Niye yüz yüze yapıyoruz? Çünkü eğer sınav yapmazsak, yüz yüze yapmazsak ya da sınav şeklimizi dönüştürürsek ölçe değerlendirme açısında uzun vadeli en 4-5 seneyi kapsayan bir problem çıkıyor. Problem şu, öğrencilerin öğrenme kayıpları arttıkça bir sonraki yılın öğrenme içeriklerini almayla ilgili zemin basamak basamak ortadan kalkıyor. O yüzden de bu öğrenme kayıplarını aza indirmemiz lazım.' açıklamasında bulundu.

Destekleme Yetiştirme Kurslarında bir milyon 68 bin öğrencinin yer aldığını belirten Ziya Selçuk, 'Eksikleri varsa tamamlayalım diye bu kursları yapıyoruz. Öğrencilerimiz hafta sonları 8-10 kişilik küçük sınıflarda öğretmenlerimizin sayesinde sorma, soru çözme, konu anlatımı gibi her türlü eksiğini gideriyor. Bunu şimdi artırarak devam ettireceğiz' şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE SINAV MÜFREDATI NASIL İLERLEYECECEK?

Ziya Selçuk, üniversite sınavı müfredatıyla ilgili soruyu şu ifadelerle yanıtladı:

'Sınav müfredatını Milli Eğitim Bakanlığı belirliyor. ÖSYM ile görüşüp 'Bu sene konular, içerikler bunlar' diyoruz, onlar da ona göre soru hazırlıyorlar. Mart ayından sonra öğrencilerimize, velilerimize 'Bu herkesin yeni karşılaştığı bir durum, herkes hazırlıksız yakalandı. Biz hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. O yüzden sadece yüz yüze aldığınız derslerden sorumlusunuz.' dedik ve onların sınav içeriğini sorduk. 'Artık belirli bir hazırlık sürecimiz var. 8'ler, 12'ler okula da başlayacak. Bu sene müfredatın tümünden sorumlusunuz.' dedik. Konuları buna göre, belli ince ayrıntılar vesaire gözlenecek elbette onlar dikkate alınacak, çocuklarımızın durumuna da bakacağız ama genel olarak müfredatın tümünden sorumlular.'

'Yüz yüze eğitimde geçen sene marta kadar gördükleri, uzaktan eğitimde gördükleri, bu sene yüz yüze eğitimde ve uzaktan eğitimde gördüklerinden mi sorumlular?' sorusuna Bakan Ziya Selçuk, 'Elbette.' dedi.

Bakan Ziya Selçuk, müfredat içeriğinin normal şartlarda sene sonuna doğru açıklandığını fakat bu sene biraz daha erken olabileceğini, bununla alakalı içeriklerin incelendiğini, son kontrollerden kısa zaman sonra kısa süre içerisinde açıklanacağını dile getirdi.

'SALGIN VAR DİYE KONTENJAN AZALMAYACAK'

Bakan Selçuk, 'Bu sene bütün dersleri görecekler. Geçen sene marttan sonraki dersleri görmedikleri için, bizim EBA televizyonumuz da yeni olduğu için, öğretmenlerimiz bu salgın sürecini yeni yaşadıkları için biz o zaman başka tedbir aldık ama bu sene bütün konular, bütün içerikler hepsi fazlasıyla var ve müfredatın tamamından sorumlular. Bu sene sınava giren her çocuğumuz aynı koşullarla giriyor. Bizim kontenjanımız zaten belirli. Salgın var diye kontenjan azalmayacak' diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, pandeminin eğitimi değerlendirme bakımından bir fırsat olduğunu, eğitimi daha iyi bir seviyeye taşımada umutlarının çoğaldığını ifadelerine ekledi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr