06.04.2022-11:10 (Son Güncelleme:06.04.2022-11:10)

Zerdeçal nasıl kullanılır, nelere iyi gelir, faydaları nelerdir, ne işe yarar? İnsülin görevi gören zerdeçal kan şekerini dengeliyor

İçerdiği bileşenlerle hastalıklarla savaşan zerdeçal kanserden diyabete, sindirim problemlerinden bağışıklık sistemine kadar mucizevi faydalar sunmakta. Kullanımı ve tüketimi ise oldukça kolay zerdeçalı baharat veya kür olarak tercih edebilirsiniz.

Büyük yapraklı, çiçekleri sarı renkte olan zerdeçal, zencefilgiller ailesinden bir türdür. Zencefilin anavatanı Güney Asya’dır. Hint safranı, zerdeçöp, safran kökü, sarıboya, zerdeçav olarak da bilinir.

Sıcak ve nemli ortamları seven zerdeçal Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş gibi Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. İsmi Farsça sarı anlamındaki zerd ve çöp, odun anlamındaki çub kelimelerin birleşmesiyle oluşan zerdeçub' dan gelmektedir. Türkçeye zerdeçal olarak geçmiştir.

Doğal şifa kaynağı zerdeçal nelere iyi gelir?

Birçok baharat türünde olduğu gibi zerdeçal da doğanın bizlere sunduğu mucizelerden birisidir. Sağlığa olan katkıları saymak ile bitmeyen zerdeçal düzenli kullanımıyla adeta şifa kaynağı olan mucize bir besin türü olarak karşımıza çıkmakta.

- Curcumin uyku düzenleyen ve depresyon engelleyen serotonin salgılanmasını sağlayan B6 Vitamini, diyet lif, bakır ve potasyum açısından da zengindir.

- Zerdeçalın içerisinde bulunan curcumin maddesi yağ yakımına yardımcı olan safranın akışına destek olur. Safranın akışının düzgün bir şekilde sağlanmasından dolayı sindirim ve hazım sorunları için de oldukça etkili bir baharattır.

- LDL’yi düşürerek kolesterol seviyesinin dengelenmesini sağlar.

- Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

- Haricen uygulanarak ciltteki yaraların tedavi edilmesinde de kullanılabilir.

- Karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelen zerdeçal, antioksidan olduğu için vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar.


- Antioksiden ve anti-enflamatuvar etkileri sayesinde yüksek kan basıncı ve inflamatuvar problemlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

- Damarlarda kireçlenme, plak oluşumu ve kan pıhtısı oluşumunu engelleme özellikleri ile kalp krizi ve inme riskini azaltabilir. Kalp rahatsızlıklarına karşı faydalıdır.

- Diyabet tedavisinde etkilidir. İnsülin gibi görev alarak kan şekerini sağlıklı bir seviyede tutmaya yardımcı olur.

- İlerleyen yaşlarda meydana gelen romatizma ve eklem ağrılarına iyi gelir.

- Zerdeçalın safra kesesinin safra üretimini artırdığı ve böylece sindirimi rahatlattığı belirtilmektedir.

- Antidepresan özelliği olan zerdeçal sakinleştirici bir etkiye sahiptir.


- Zerdeçal suyu içilerek artrit olma riski azaltılabilir.

- İltihap önleyicidir ve bir tür göz iltihabı olan üveitin tedavisinde şikâyetleri azaltmaya yardımcı olarak kullanılır.

- Zerdeçalın kanser hücrelerinin gelişim göstermesine neden olan serbest radikaller oluşmasını önleyici etkileri vardır. Bu etkisinden dolayı kanser hastalarına tedavileri süresince zerdeçal kullanmaları tavsiye ediliyor. Aynı zamanda birçok çalışma kanser hücrelerinin oluşumunu engellemede de etkili olduğunu kanıtlamış.

Zerdeçal nasıl kullanılır?

Zerdeçal toz halinde baharat olarak yemeklerde kullanılabileceği gibi suya katılarak çay gibi demlenerek de kullanılabilir. Tabii en faydalısı zerdeçalın taze tüketilmesidir.

Günde 12 grama kadar zerdeçal tüketiminde bir sakınca yoktur fakat zerdeçal ya da kurkumin fazla tüketildiğinde bazı insanlarda hazımsızlığa yol açabilmektedir.

Zerdeçal suyu nasıl yapılır?

Günde 1 veya iki bardak içilebilecek zerdeçal suyu için kullanacağınız malzemeler şunlardır:


- 2 bardak su (500 ml)

- 1 yemek kaşığı toz zerdeçal (10 g)

- 2 adet limonun suyu

- 2 yemek kaşığı bal (50 g)

İlk olarak 2 bardak suya bir yemek kaşığı toz zerdeçal ekleyip kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve birkaç dakika bekledikten sonra 2 adet limonun suyunu üzerine ilave edin. Soğuduktan sonra tatlandırmak için bal ekleyin ve buzdolabında saklayın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr