24.07.2020-11:45 (Son Güncelleme:24.07.2020-11:40)

Yüzme Takip Sistemi Sayesinde Havuzlar Daha Güvenli

Sağlık Bakanlığı, otel ve plajların 'Yüzme Takip Sistemi' ile takip edilerek, vatandaşların gidecekleri plajın sağlık yönünden risk taşıyıp taşımadığının öğrenilebileceğini duyurdu. İşte haberin detayları…

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tatile çıkmak isteyen, kalacağı otelin plajının sağlık yönünden risk taşıyıp taşımadığını merak eden kişiler, 'https://yuzme.saglik.gov.tr/' internet adresine girerek bilgi edinebilecekler.

Söz konusu internet sitesinde tesis adresleri, tesise ait teknik bilgiler, yıllara göre kalite sınıflandırma bilgileri, plaj ismi ve plaj özelliklerine göre arama yapılabilmektedir. Ayrıca gitmek istenilen otel isim ve konumuna göre arama yapılarak yüzme suyunun analiz sonuçları bilgilerine ulaşılabiliyor.

YÜZME SUYU DENETLEME ÇALIŞMALARI 35 İLDE YAPILIYOR

Bu kapsamda yapılan çalışmada, yüzme suyu denetleme çalışmaları 35 ilde gerçekleştiriliyor. 2019 yılında yapılan izlemenin sonuçlarına göre 990 yüzme alanı A sınıfı (yüzde 74), 313 yüzme alanı B sınıfı (yüzde 24), 29 yüzme alanı C sınıfı (yüzde 2) olarak değerlendirdi. D sınıfı olarak nitelendirilebilecek yüzme alanı ise bulunmamaktadır.

İzleme çalışmaları, Türkiye turizmi açısından son derece önemli olan Uluslararası Mavi Bayrak programına da önemli katkı sağlamaktadır. 2019 yılında 990 A kalite yüzme alanının 463'ü Mavi Bayrak ödülüne sahip iken 2020 yılında bu rakam 486'ya yükseldi.

Türkiye'de yüzme sezonu bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte genellikle 1 Mayıs'ta açılmaktadır. Ancak Koronavirüs salgını nedeni ile bu yıl için 1 Haziran itibarıyla açıldı ve numuneler alınmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığı otel ve plajlarda vatandaşların salgından korunması için de çalışmalar yürütüyor. Bu amaç doğrultusunda alınması gereken önlemlere yönelik rehber hazırlanarak sektör çalışanları ve vatandaşların erişimine sunuldu.

KAPLICALAR, ÇEVRE SAĞLIĞI BİLGİ YÖNETİMİ SİSTEMİNDE TAKİPTE

Sağlık Bakanlığınca, kaplıcalarla ilgili izin, denetim ve analiz işlemleri de kesintisiz yapılmaktadır. Kaplıcalara yönelik tüm bu süreç Çevre Sağlığı Bilgi Yönetim Sistemleri (ÇSBYS) üzerinden dikkatlice takip edilmektedir.

Türkiye'de 258 kaplıca, 8 talassoterapi tesisi olmak üzere toplam 266 tesis bulunuyor. Kaplıca tesisleri ile ilgili bilgilere de Bakanlığa ait olan 'https://kaplica.saglik.gov.tr/' web adresinden ulaşabilirsiniz.

Web portalında, tesis adresleri, tesiste bulunan tedavi birimleri, suyun nitelikleri, suyun hangi hastalıklara karşı etkili olduğu konusundaki bilgiler yer almaktadır. Web sitesinde şehir, tesis adı gibi özelliklere göre de arama yapılabiliyor.

Öte yandan kaplıcalara yönelik Koronavirüs salgını kapsamında alınması gereken önlemlere ilişkin bilgilere ise 'https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/salgin-yonetimi-ve-calisma-rehberi.html' adresinde yer alan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'nden ve 'https://kaplica.saglik.gov.tr/' adresinden erişilebilirsiniz.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr