Yüzdeki sivilceler nasıl geçer? Sivilce izlerine ne iyi gelir? Sivilce tedavisinde bilinmesi gerekenler noktalar
İnsanlarda ergenlik döneminde ortaya çıkan sivilceler, uzun süre uğraşılan bir cilt problemidir. Sivilceler, sağlık açısından vücudun verdiği uyarı sinyalleri de olmaktadır. Birçok kişi, yaşadıkları sivilce sorununa çözüm aramaktadır. Yüzdeki sivilceler nasıl geçer? Sivilce izlerinden nasıl kurtuluruz? Gibi sorular internette sık sık yanıt aranan sorulardandır. Peki, yüzdeki sivilcelere ne iyi gelir? İşte yanıtı…
Vücutta bulunan yağlar, vücuttan atılamadığı zaman deri altında birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Genellikle ergenlik döneminde başlayan sivilce oluşumu uzun süre hayatı etkileyen bir cilt problemidir. Eğer uzun süreler sivilce oluşumu devam ederse uygun bir tedavi alınması gerekmektedir. Düzensiz, sağlıksız beslenme, sigara alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar, stres ve benzeri durumlar sivilce oluşumunu tetikler.
Sivilce oluşmasına neden olan faktörler hormonal ve hastalık durumlarıysa uzman gözetiminde uygun bir tedavi alınması gerekir. Zararlı alışkanlıklar ve düzensiz beslenme sonucu sivilce oluşumu oluyorsa, bu alışkanlıkları bırakarak sağlıklı ve dengeli beslenerek bu sorundan kurtulmak mümkündür. Sivilce oluşumunun kaynağı belirlendikten sonra soruna uygun tedavi yöntemini belirlemek gerekir.
Sivilce ciddi bir cilt problemidir. Bu nedenle her yöntem sivilceleri geçirmekte etkili olmaz. Bilmeden cilde uygulanan yöntemler sivilceleri geçirmez, üstüne bir de daha farklı cilt problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur. Sivilce oluşumunu durdurmak ve sivilce izlerinden kurtulmak için doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.
Sivilce nedir, nasıl oluşur?
Sivilce, tıp literatüründe akne vulgaris ismiyle tanımlanır. Kıl foliküllerinde ve yağ bezlerinde meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Vücuttan atılamayan yağlar cildin altında birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Vücuttaki yağ bölgelerinde yani yüz, sırt, omuzlar, burun, kalça, göğüs ve boyun bölgelerinde sivilce oluşumuna sık rastlanır.
Sivilce oluşumu hayat kalitesini düşürür. Ergenlik dönemlerinde gençlerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiler. Kişilerin sosyal problemler yaşamalarına neden olur. Eğer akneler sivilce oluşumuna neden oluyorsa sorun kronik bir hal almıştır ve bir doktordan destek almak gerekir. Sivilceler genellikle ergenlik döneminde görülmekle birlikte nadiren çocukluk çağında da görülür. Bunun nedeni anne sütü ile çocuğa geçen hormonlardır.
Sivilceler ergenlik döneminde olduğu gibi farklı faktörlerden dolayı da ortaya çıkar. Sivilceler farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Kozmetik ürünlerinin çok sık kullanılması ve yanlış ürünlerin kullanılması sivilceye neden olabilir. Stres ve endişe gibi faktörlerle birlikte hormonal sorunlar da sivilceye neden olur. Aşırı yağlı bir cilt tipine sahip olmak da sivilce oluşumuna neden olur. Bazı ilaçlar da yan etki olarak ciltte sivilce oluşturur. Sağlıksız ve düzensiz beslenme de sivilce oluşumunda önemli bir etkendir.
Vücutta aşırı yağ bezi salgısı olması ciltte sivilce ve siyah nokta oluşumuna neden olur. Siyah noktaların bilinçsiz bir şekilde sıkılması da sivilce oluşumu tetikler. Aşırı yağlanma ciltte bakteri oluşumunu tetikler. Bu da deri altı sivilcelerinin oluşmasını ve iltihaplı sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur. Hormonal nedenlerden kaynaklı ortaya çıkan sivilceler, adet döngüsünde düzensizliklere, saç dökülmesine, tüylenmeye ve daha pek çok probleme neden olur.
Sivilce oluşumu bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Sivilceler bazen, şeker hastalığı (diyabet) ve Tiroid hastalıklarının belirtisi olabilmektedir.
Dengesiz ve sağlıksız beslenmek de sivilce oluşumuna neden olur. Bazı besinler sivilce oluşumunu tetikler. Bu besinler arasında;
Bazı besinlerin tüketimi sivilce oluşumuna davetiye çıkarır. Sivilceye neden olan besinler şu şekilde sıralanabilir; şeker kamışı ve bal gibi tatlandırıcılar, işlenmiş gıdalar ve şekerli meyve suları, beyaz pirinç, beyaz un, beyaz unlu tatlılar ve ekmekler, makarna ürünleri, hayvansal gıdalar, baharatlı yiyecekler, yağlı kızartma ürünleri, fast food ürünler ve kuru yemişler.
Sivilceler bulaşıcı değildir. Sivilce problemine karşı uygulanacak tedavi yöntemleri kişiye göre değişim gösterir. Bu nedenle bilmeden uygulanan tedaviler kişilere zarar verir.
Sivilce tedavisi
Sivilce hormonsal sorunlardan kaynaklanıyorsa tedavinin doktor tarafından yapılması gerekir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme durumunda hayatını düzene soğuk dengeli beslenmek sivilce oluşumunu azaltır.
Omaga 3 yağ asitleri sivilce tedavisinde kullanılır. E vitamini ve çinko tüketimi de cilt problemlerinin azaltılmasında yardımcı olur. Bu vitaminler cildin genç kalmasını da sağlar. Doğal ürünler kullanırken, sivilcelerden 1 günde kurtulun tarzı söylemler ile uygulanan kürlerden uzak durmak gerekir. Bu gibi yöntemler cilde zarar verir. Sivilceye iyi gelen bazı doğal yöntemler vardır. Sivilceye iyi gelen besinler arasında; Omega 3 yağ asitlerinin bolca bulunduğu sardalya ve somon gibi deniz ürünlerini, A, D ve E vitaminleri, Çinko, yoğurt, peynir, kefir, ayran gibi probiyotik zengini besinler, polifenol zengini yeşil çay, zerdeçal, lavanta çayı, ceviz yaprağı, elma sirkesi, limon ve tahıl açısından zengin besinler vardır.
Sivilceye iyi gelen bitkisel tarifler
Limon ve tarçın, antibakteriyel ürünlerdir ve sivilce oluşumunu engeller.
Maden suyu ve elma sirkesi, haftada en fazla üç kere yarımşar fincan olarak sivilceli bölgeye uygulanmalıdır.
Limon ve aloe vera, cilt tedavinde kullanılan önemli ürünlerdir. Limon ve Aleo vera ile hazırlanan karışım cilt problemlerine iyi gelir. Aleo vera limonun derideki sert etkilerini yumuşatır. Cilde parlak ve lekesiz bir görünüm sağlar.
Sivilce izleri nasıl geçer?
Sivilce izlerinden kurtulmak için lazer ve peeling gibi yöntemler uygulanmaktadır. Ciltteki sivilce izlerinin yok edilmesi için bağ dokularının yeniden yapılandırılması gerekir. Doğru tedavi uygulanmadığı sürece sivilce izlerinden kurtulmak mümkün değildir. Kişinin cilt tipine göre lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Peeling cildin üst tabakasının soyularak temizlenmesidir. Kimyasal peeling ise cildin altında oluşan sivilceleri temizlemek için uygulanır.
Sivilcelerden kurtulmak için krem kullanımı önerilmektedir. Asitli kremler ile sivilce tedavisi yapmak mümkündür. Ayrıca sivilce problemi yaşayan insanlara oral yoldan verilen ilaçlar ile de bu cilt rahatsızlığı tedavi edilmektedir. Bu yöntemde A vitamini takviyesi de yapılabilir. Uzmanlar haricinde kişilerin önerdiği yöntemler kişiye yarardan çok zarar getirir. Cilde yoğurt ve diş macunu sürmek sivilceleri yok etmez.
Sivilceli cilt tıraş edilirken çok dikkatli olunmalıdır. Jilet ve benzeri ürünlerin sivilceleri patlatmaması gerekmektedir. Akne patlatıcı ürünler kullanılmamalıdır. Akne temizliği sadece doktor tarafından yapılmaktadır. Sivilceleri patlatmak da yanlış bir davranıştır. Cilt yemişliğinde yumuşak sabun ve uygun ürünler kullanılmalıdır. Yüz ve sivilce olan bölgeler günde en az iki defa yıkanmalıdır.
Sivilceler ne kadar zamanda iyileşir?
Sivilce tedavisinin sürecini kişinin cilt tipi ve sağlık durumu etkiler. Sivilcelerin tamamen tedavi edilmesi birkaç ay sürebilmektedir.
Sivilceli ciltlerde leke oluşumu kolay olur. Yağsız güneş kremleri kullanmak ve bronzlaştırıcı kremlerden uzak durmak gerekir. Yağsız güneş kremi kullanımı cildi nemlendirir.