06.06.2020-11:38 (Son Güncelleme:06.06.2020-11:34)

Yusuf Yazıcı: 'Bunu Yasaklayarak Başaramayız'

Fransız kulübü Lille'de forma giyen milli futbolcumuz Yusuf Yazıcı gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Türk futbol tarihinin en pahalı yerli futbolcu (17.5 milyon Euro) transferlerinden biri olan ve Lille'de kariyerini sürdüren milli futbolcumuz Yusuf Yazıcı, açıklamalar yaptı.

"Türkiye ve Fransa arasında Akdenizli olmaktan kaynaklanan benzerlikler olabilir ama futbolun algılanış ve yönetimi çok farklı. Fransızlar 'altın jenerasyon' yetiştirmekte çok iyi. 90'ların sonunda dünya futbolunu domine ettiler. Şu anda da yine benzer etkiyi yapabilecek bir yapıları var. Fransa'ya gittiğimde ilk olarak onu hissetmiştim. Futbola bir endüstri olarak bakıyorlar ve işin bir matematiğinin olduğuna inanıyorlar. Bizde duygular çok daha fazla ön planda. Bu yüzden bazen sistem kurmakta zorlanabiliyoruz. Bizim heyecanımız, duygularımız, birlikteliğimiz çok daha yüksek. Ve kırılma anlarında bu özelliklerimiz ön plana çıkıyor, bize avantaj sağlıyor. Ama uzun dönemde planlama konusunda sıkıntılar yaşayabiliyoruz. Benim ilk fark ettiğim nokta buydu."

'AVRUPA'YA GİTMEMİZ TESADÜF DEĞİL'

"Ben başarının anahtarının rekabet olduğunu düşünüyorum. Ne kadar fazla rekabet olursa seviye o kadar yükselir. İyi planlanmış serbestlik olmalı. Ama kurallara bağlı bir serbestlik. Yabancı oyuncu gelsin ama bir kriter olsun. Sadece yabancı sayısını doldurmak için transferler yapılmasın. Öyle yabancılar gelsin ki gençlerimiz bir şeyler öğrensin, rekabete girsin, kendini geliştirsin. Dünyada uygulanan birçok kriter var. Bu serbestliği sağlarken de altyapı sisteminin iyi organize edilmesi, altyapıdan yetişecek Türk oyuncular için düzenlemelerin yapılması gerekir. Son yıllarda ülkemizden benim de dahil olduğum birçok ismin Avrupa'nın önde gelen liglerine transfer olması tesadüf değil. Bunu yasaklayarak başaramayız. Kriterleri belirlenmiş serbestliktir benim düşüncem."

'SPOR PSİKOLOĞUM VAR'

“Hayatın her alanında profesyonelleşmeye inanıyorum. Saha içinde işimi yapıyorum, saha dışı yönetimimi de profesyonellere bırakıyorum. Uzmanlardan oluşan bir kariyer yönetimi ekibim var. Sahanın dışındaki yaşamımın tüm detaylarıyla ilgileniyorlar. Çok uzun yıllardır birlikte çalıştığım bir spor psikoloğum var. Mental gelişimim açısından çok yararlı çalışmalar yapıyoruz. Ben saha içine odaklanıyorum, diğer alanları işin uzmanlarına bırakıyorum.”

'İNGİLİZCE VE FRANSIZCA DERSLER ALIYORUM'

"Bir ülkeye adapte olmanın o ülkenin kültürünün tüm öğelerine hakim olmakla ilgili olduğunu düşünüyorum. Futbolun saha içindeki dili evrensel, buna katılıyorum. Ama hayatın bir de saha dışındaki bölümü var. Oraya adapte olmak önemli. Şu anda İngilizce ve Fransızca derslerini eş zamanlı olarak yürütüyoruz. Mümkün olduğunca yabancı dilde okuyorum, videolar izliyorum. Özellikle bu pandemi döneminin böyle bir avantajı oldu."

'HAYALLERİMİ ANLATSAM GÜLERSİNİZ'

“Adanmışlık çocukluğumdan gelen bir özellik. Biraz genetik biraz yaşadığımız coğrafyanın etkileri diyelim. Ben küçükken hayallerimi kağıtlara yazar ve saklardım. Sonra o hayalleri gerçekleştirmek için gece gündüz çalışır, tek tek başarırdım. Bu özelliğim hala devam ediyor. Şu anda kurduğum hayalleri anlatsam belki de gülersiniz…”

'RİCA EDİYORUM İTALYA'YA GOL ATMA'

“Milli Takım olarak çok genç ve potansiyeli yüksek bir ekibiz. Son birkaç ay içinde benim de olduğum şanssız sakatlıklar yaşadık. Turnuvanın bir yıl ertelenmesi bu sakatlıkların geçmesi açısından da çok avantajlı oldu. Bizim potansiyelimizin de heyecanımızın da çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Hatta şöyle bir anımı anlatayım... Roma'da operasyonumu Profesör Mariani gerçekleştirmişti. İlk iki aylık fizyoterapi sürecimi de orada tamamladım. Klinikten ayrılırken Mariani yanıma gelip, "Çok iyi bir operasyon ve rehabilitasyon süreci geçirdin. Ama senden ricam açılış maçında İtalya'ya gol atma" dedi. Ben de gülerek, "Söz veremem" dedim. Bakalım seneye neler olacak.”

'GÜNLERCE BİR POZİSYONU ÇALIŞIYORUZ'

“Fransa'da beni en çok fiziksel mücadele zorlamıştı. Oyunu çok iyi bilmeniz gerekiyor. Taktiklere ve sisteme bağlı kalmanız gerekiyor. Bazen günlerce bir pozisyon çalışıyorsunuz. Yetenek bir avantaj ama takım halinde bir disiplin içinde hareket etmeyi öğretiyorlar.”

Haber365
bilgi@haber365.com.tr