09.04.2022-01:32 (Son Güncelleme:09.04.2022-01:32)

Yurtdışı emeklilik şartları nelerdir? Yurtdışı Emeklilik kalkacak mı?

Yurt dışında Türkiye ile emeklilik alanında sözleşme imzalamış ülkelerde yaşayan ve ya çalışan Türk vatandaşların bu çalışma veya yaşama sürelerini borçlanarak Türkiye'de emekli olma hakkı var. Fakat bu borçlanmanın kalkacağı yönündü bazı iddialar gündemde dolaşmaktadır. Peki Yurt dışı emeklilik şartları nelerdir? Yurt dışı emeklilik kalkacak mı? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Yurt dışında Türkiye ile emeklilik alanında sözleşme imzalamış ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkelere yaşayan veya çalışan Türk vatandaşları yaşadığı veya çalıştığı sürelerini borçlanarak Türkiye'de emekli olabilmektedir. Fakat bu borçlanmanın kalkacağı yönündü bazı iddialar gündemde dolaşmaktadır. Yurt dışı borçlanma hakkında önemli düzenlemeler yapılırken bazı vatandaşlar bu düzenlemelerden oldukça etkilendi.

Yurt dışı emeklilik şartları nelerdir?

Yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye'de emekli olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir.

-Yurt dışında Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelerin birinde resmi olarak çalışmış ya da ikamet etmiş olmalı

-Yurt dışı borçlanma formu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmalı

-Emekli olabilmek için gerekli olan diğer şartları taşımalı

Türkiye'de veya yurt dışında anlaşmalı ülkelerin birisinde 08.09.1999 tarihli ya da öncesinde girişi olan ve SSK kapsamında toplam 3600 günü tamamlayan vatandaşlar SSK'dan 3600 günle emeklilik hakkı kazanır. Daha önce borçlanma yapmayan şuan Bağ-Kur'dan borçlanma yaptığında SSK'da 3600 günle emekli hakkı elde edemez. 5400 günle yurt dışı emeklilik yaşı şartını sağlanması durumunda emekli aylığı bağlanır.

Yurt dışı borçlanma başvurusu için hangi belgeler gereklidir?

Yurt dışı emeklilik borçlanması başvurusu için şu belgeler gereklidir:

-Yurt dışı borçlanma formu

-Yurt dışı hizmet borçlanması beyan ve taahhüt belgesi

-Bağlı olunan kasadan alınan çalışma belgesi (hizmet cetveli)

-Ev hanımları için ikamet süresi borçlanılacak ise bağlı oldukları belediyeden alınan ikametgah belgesi

-Kimlik fotokopisi


SGK'dan yurt dışı emeklilik işlemleri nasıl yapılıyor?

SGK'dan yurt dışı emeklilik işlemlerini yapmak için yukarıda yazdığımız gerekli belgelerle Türkiye'de nüfus kaydınızı olduğu şehrin SGK yurt dışı işlemleri servisine başvuru yapmanız gerekmektedir. Başvuru sonrasında üzerine ödeyeceğiniz borçlanma tutarı size tebliğ edilir. Tebligatı aldıktan sonra en geç 3 ay içinde ödeme yapılması gerekmektedir.Ödeme yaptıktan sonra emeklilik dilekçesi ile SGK'ya başvuru yapmak gerekmektedir. Borçlanma başvurusu yaparken emeklilik başvurusunda da bulunan kişilerin tekrardan form vermesine gerek yoktur. Ama sadece borçlanma ile başvuru yapıldıysa emeklilik içinde ayrıca başvuru yapmak gerekmektedir.

Yurt dışı borçlanma ile emeklilik kalkacak mı?

2019 yılının Ağustos ayında yurt dışı emeklilik borçlanma konusu hakkında bazı düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerde borçlanma tutarı yükseltilirken Türkiye'de son çalışma tarihine bakılmaksızın tüm borçlanma işlemlerinin Bağ-kur kapsamında yapılması düzenlemesi getirildi. Yapılan bu düzenleme öncesinde başvuru yapan kişiler bu düzenlemeden etkilenmezken yeni başvuru yapacak olan kişiler emekli olabilmek için en az 5400 gün borçlanma yapması gerekmektedir. Son çıkan torba yasada borçlanmanın tamamen kaldırılması hakkında bir hüküm çıkmadı. Yapılan düzenleme ile yurt dışı borçlanması yaparak Türkiye'de emekli olan kişiler bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilecek. Minijob olarak nitelendirilen part-time işlerde çalışan kişilerin Türkiye'de emekli maaşları kesilmeyecektir.

Yurt dışı emeklilik sorgulaması nerelerden yapılır?

Yurt dışı emeklilik sorgulamasında eğer emekli maaşı bağlandıysa E-Devlet sisteminin Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında;

-SSK emekli maaşı sorgulamasını 4/A aylık bilgisi,

-Bağ-Kur emekli maaşı sorgulamasını 4/b aylık bilgisi,

-Emekli sandığı aylık sorgulamasını 4/c Aylık Bilgisi menülerinden sorgulanır.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr