Yunanistan, Kariye'nin Camii olarak açılmasına sert tepki gösterdi
Yunanistan, Kariye'nin ibadete açılmasına sert bir tepki gösterdi. Atina yönetimi, Kariye'nin yeniden camii statüsüne kavuşmasının, uluslararası kamuoyuna meydan okuyan bir hamle olduğunu savundu. Özellikle 7 Mayıs'taki törenle Kariye'nin bir kısmının ibadete açılması, Yunanistan'ı rahatsız etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye'nin camii olarak yeniden ibadete açılmasının UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı ifade edildi.
Tarihi Kariye Camii'nde namaz kılınacak olan harim bölümündeki iki resim, yapıyı çevreleyen taşların renklerinden tasarlanan açılır kapanır perdelerle örtüldü. Yunanistan, bu hamlenin anıtların evrensel karakterinin korunmasına, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara uymadığını iddia etti. Atina yönetimi, Türkiye'nin bu adımıyla uluslararası kamuoyuna meydan okuduğunu ileri sürdü.
Restorasyon tamamlandı
Kariye Camii, tarihi bir yapı olup 4. yüzyılda inşa edildi. Özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle günümüzdeki halini aldı. Yapı, Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanıldıktan sonra 1500-1945 yılları arasında cami olarak hizmet verdi. 1948'de müzeye dönüştürülen Kariye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 yılındaki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti. Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.
Kariye Camii'nin bir kısmının ibadete açılması, Yunanistan ile Türkiye arasında tansiyonun yükselmesine neden oldu. Yunanistan'ın bu açıklamaları, bölgedeki dini ve kültürel mirasın korunmasına ilişkin uluslararası standartların önemini bir kez daha gündeme getirdi. Bu gelişmeler, Türkiye'nin bölgedeki politikaları ve uluslararası ilişkileri üzerinde de yankı uyandırdı.