Yunanistan düşmanca hareket: Türk jetleri S-300 füzeleriyle taciz edildi
Yunanistan son haftalarda Türk jetlerine yönelik skandal tacizlerine bir yenisini daha ekledi. Ege ve Doğu Akdeniz’de görev halinde olan Türk jetlerine Yunan S-300 füzeleri tarafından radar kilidi atıldı. Detaylar haberimizde...
Türk jetlerin taciz ederek skandal üzerine skandala imza atan Yunanistan, bir kez daha düşmanca hareketler sergiledi. Alınan bilgilere göre 23 Ağustos’ta Ege ve Doğu Akdeniz'de görev uçuşu yapan Türk jetlerine, Yunanistan'a ait S-300 hava savunma sistemi tarafından radar kilidi atıldı. Milli Savunma Bakanlığı kaynakları ise yapılan bu tacizlere rağmen Türk jetlerinin görevlerini başarıyla tamamlayarak üslerine döndüğünü kaydetti.
S-300’ler aktif olarak kullanılıyor
Yunanistan S-300 hava savunma sistemine ait hedef takip ve füze güdüm radarının, Rodos Adası batısında 10 bin feet irtifada keşif görevindeki F-16'ya yerden havaya füze kilidi atması, Yunanistan'ın söz konusu bataryaları aktif olarak kullandığını da ortaya çıkarırken, NATO Angajman Kuralları’na göre bu taciz ‘’düşmanca hareket’’ olarak sayılıyor.
Yunanistan düşmanca hareket
NATO Angajman Kuralları’na göre NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına radar kilidi atılması ‘’düşmanca hareket’’ olarak sayılıyor. Milli Savunma Bakanlığı da bu kuralı hatırlatarak Yunanistan'ın müttefiklik ilkelerine aykırı davrandığı, batı ülkelerinin de bu konuda çift taraflı politika sergilediği değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlatan kaynaklar, Yunanistan'ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 yıl önce tedarik ettiğine dikkati çekti.
İlk deneme 2013 yılında
Güney Kıbrıs Rum Yönetini, 1998 yılında Rus yapımı S-300 füzelerini Türkiye’nin itirazları sonrasında Kıbrıs yerine 1999'da Yunanistan'ın Girit Adası'na konuşlandırılmıştı. Yunanistan'ın ilk denemesini 2013'teki "White Eagle" tatbikatında yaptığı yaklaşık 80 mil menzilli S-300 hava savunma sisteminin 4 sistem ve 8 fırlatma rampası bulunuyor.