13.09.2024-10:48 (Son Güncelleme:13.09.2024-10:48)

Yunan Gazetesi Anlata Anlata Bitiremedi: Çelik Kubbe Farkı!

Türkiye'nin yerli ve milli hava savunma şemsiyesi ''Çelik Kubbe'' Yunan basınında ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yunan gazetesi Kathimerini, Çelik Kubbe'yi anlattı.

Türkiye'nin yerli ve milli olarak üretilen, çok alçak irtifadan çok yüksek irtifaya ve çok kısa menzilden uzun menzile kadar uzanan tehditlere karşı hava sahasının tamamını kapsayacak bir güvenlik şemsiyesi olan Çelik Kubbe, dünya genelinde konuşulmaya devam ediyor.

Yunanlıların İlgi Odağı Oldu

Yerli ve milli hava savunma şemsiyesi Çelik Kubbe, Yunanistan'da oldukça ilgi gördü. Yunan gazetesi Kathimerini, Çelik Kubbe'ye geniş yer verdi.

Yunan Gazetesi, Türkiye'nin yapay zeka yetenekleri ile donatılmış olan yeni bir hava savunma sistemi, Çelik Kubbe'nin tasarımının tamamlandığını ve hava savunma sistemi ile ilgili kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin Ağustos ayında gerçekleştirdiği toplantıda alındığını yazdı.

Çelik Kubbe'nin Özellikleri Dikkat Çekti

Haberde Çelik Kubbe'nin birbirinden özel yetenekleri de yer aldı. çelik Kubbe, çok çeşitli hava savunma araçlarını birbirine entegre edebilme, gerçek zamanlı operasyonel görünürlük sağlamayı ve yapay zeka yardımıyla sistemlerin merkezi olarak kontrol edilmesini sağlamaya kadar pek çok özelliği haberde aktarıldı.

Yunan Gazetesi, 2017 yılında satın alınan Rus S-400 hava savunma sisteminin Çelik Kubbe'nin bir parçası olmayacağını, yerli ve milli üretim parçalarıyla geliştirildiği aktarıldı.


Kathimeniri Gazetesi haberinde Çelik Kubbeyi şöyle tanımladı:

Çelik Kubbe, Aselsan, Roketsan ve TÜBİTAK SAGE işbirliğiyle geliştirildi. Çok katmanlı bu hava savunma şemsiyesi, kapsamlı hava sahası koruması için mevcutta bulunan ve gelecekte üretilecek radarları, iletişim ağlarını ve hava savunma silahlarını bir sistem halinde koordine edebilecek.

Projenin amacı, Türkiye'yi drone ve füze gibi hava tehditlerine karşı savunabilecek birleşik bir savunma ağı oluşturmak.

Korkut gibi kundağı motorlu uçaksavar silahları ve Sungur füzeleri gibi kısa menzilli sistemler, Çelik Kubbe'nin iç savunma hattını oluşturacak.

Kubbe bünyesindeki Hisar A+ ve Hisar O füzeleri orta menzilli tehditlerle mücadele ederken, kubbenin en dıştaki katmanı ise 100 kilometre menzili aşması beklenen SİPER uzun menzilli füzelerinden oluşacak.

Roketsan, SİPER'in menzilini 150 kilometreye çıkaran gelişmiş versiyonunu geliştirmekte.

Türkiye, HERİKKS hava savunma komuta kontrol sistemi ve RADNET radar ağı da dahil olmak üzere Aselsan tarafından üretilen radar ve haberleşme sistemlerini devasa ağın kalbinde entegre ediyor.

Tüm parçaların birleşimi, hava trafiğinin ve gelen tehditlerin gerçek zamanlı gözetimi konusunda avantaj sağlayacak.

Gökberk lazer silahı ve Alka enerji silahı gibi gelişmiş önleyici silahların da çelik kubbeye entegre edilmesi planlanıyor.

Dünyanda İlgi Odağı Oldu

Türkiye'nin yerli ve milli üretim parçalarıyla oluşturduğu Çelik Kubbe'nin dünyaya ilk tanıtımı yapıldığında büyük ses getirmişti. Özellikler İngiliz BBC ve Amerikalı Forbes gibi önemli medya kuruluşları, çok katmanlı hava savunma sistemi hakkında makaleler yazmıştı.

Uzmanlar da Türkiye'nin Çelik Kubbe ile kendi hava savunma şemsiyesini oluşturan 5 ülkeden biri olacağını açıklamıştı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr