Yunan Denizaltıları Türklere Nasıl Görünüyor?
Geçtiğimiz günlerde Yunan medyasında Ty-214 tipi denizaltıların Türkler tarafından tespit edilemediği haberleri yer almış ancak yayınlanan görüntülerle bu iddiaların yalan olduğu ispatlanmıştı. Peki, Yunan denizaltıları Türk Deniz kuvvetleri tarafından nasıl tespit edilebiliyor?
Haber365 Özel
Doğu Akdeniz ve Adalar konusunda gerginliği tırmandıran ve provoke edici açıklamalar Yunanistan, kendi medyasında propaganda içeren haberler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yunan medyasında yer alan haberlere göre Yunan Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılan Type-214 tipi denizaltıların sözde Türk kuvvetleri tarafından tespit edilemediği ve ‘görünmez’ bir şekilde rahatça sularda gezebileceği yazıldı. Üstelik bu denizaltılar Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri de görünmeden izlediği iddia edildi.
YUNANİSTAN’IN ALGI OPERASYONU BAŞARISIZ OLDU
Yunan gazetecilerin geniş hayal gücünü yansıtan bu haberlere en güzel cevap güvenlik güçlerimiz tarafından verildi. Paylaşılan görüntülerde Yunan Ty-214 denizaltılarının açık bir şekilde sularda dolaştığı görülebiliyor. Söz konusu görüntüler, Yunanistan’ın algı operasyonunu da başarısızlığa uğrattı. Peki, Yunan denizaltıları Türk güvenlik güçleri tarafından nasıl tespit edilebiliyor?
DENİZALTI NASIL GÖRÜNMEZ OLUR?
Günümüz askeri silah sistemlerinde görünmezlik önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Kara, deniz ve hava araçlarında buna göre geliştirilebiliyor ancak burada bahsedilen görünmezlik, tamamen radar gibi uyarı sistemlerinden kaçabilmek ve görünmeden ilerlemek için kullanılan bir tabir. Bu yüzden havadaki ve denizaltındaki araçlar geliştirilen üstün radar sistemleri sayesinde tespit edebiliyor.
YERLİ RADARLAR TESPİT EDEBİLİYOR
ASELSAN’ın geliştirdiği ALPER ve SERDAR Gözetleme Radarları, Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçlaırnı karşılamak üzere denizlerdeki unsurları tespit edebilmek amacıyla kullanılıyor. Öte yandan Deniz Kuvvetleri bünyesinde bu amaçla insansız hava araçları, deniz karakolları ve helikopterler kullanılıyor.
İHA, HELİKOPTER VE DENİZ KARAKOLLARININ GÖZLEM GÜCÜ
Saatlerce havada görev yapabilen İHA’lar geniş bir alanda tarama yapabiliyor ve denizaltı faaliyetlerini tespit edebiliyorlar. Deniz Karakol Uçakları ise 54 km öteden tespit edebilme yeteneğine sahip. Helikopterle birlikte torpidolar ile denizaltılara karşı muhabere yetenekleriyle öne çıkıyorlar ve denizaltıları batırabiliyorlar.
MELTEM-3 DENİZALTILARI ANINDA TESPİT EDECEK
TUSAŞ’ın geliştirdiği ve Deniz Kuvvet Komutanlığı envanterine kabul edilme faaliyetlerinin devam ettiği Meltem-3 deniz karakol uçakları, pek çok amaçla kullanılacak. Deniz altı tarama, arama, kurtarma gibi faaliyetlerde kullanılabilen Meltem-3, deniz altında hareket eden unsurları tespit edebiliyor.
DENİZ KUVVETLERİNE ARES TESPİT SİSTEMİ DE GELİYOR
Tehdit radar sinyallerinin yüksek doğrulukla tespit edilmesi ve bunların kimliklendirilmesi sürecinde TSK’ya önemli katkılar sağlayan ARES serisi Radar Elektronik Destek Sistemlerinin üretimi sürüyor. Ülkemizin çevre denizlerindeki menfaatlerinin korunmasında önemli rol oynayan DzKK Uzun Ufuk Deniz Gözetleme Sistemi’ne de bir adet ARES serisi Radar ED sistemi entegre edilecek. Böylece Deniz Kuvvetlerimizin radar ve elektronik harpteki imkan ve kabiliyetleri artacak.