Yumurta kabuğunun insana faydaları nelerdir?
Sizde yumurta kabuklarını çöpe atanlardan mısınız? Cevabınız evetse artık bundan vazgeçmelisiniz! Yumurta kabuklarının öyle faydaları var ki duyunca şimdiye kadar attığını için bundan pişman olacaksınız. Birçok kişinin işe yaranmadığını düşünerek çöpe attığı yumurta kabuklarının aslında çok büyük faydalarının olduğu yapılan araştırmalarca kanıtlandı.
Yumurta kabuğunda 27 besin öğesi bulunuyor. Yumurta kabuğunun yaklaşık yüzde 90-95' i kalsiyum olup besinlerle alınan kalsiyuma göre vücutta sindirimi ve emilimi çok daha fazladır. Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir. Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.
Yumurta kabuğu nasıl tüketilmeli?
İyi kaynatılmış olan yumurta kabuğu, kurutulup blenderla toz haline getirildikten sonra tüketilebilir. Elde ettiğiniz yumurta kabuğu tozunu saklamak isterseniz serin ve kuru bir yerde, cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
Fakat unutulmamalıdır ki yumurta, salmonella gibi gıda kaynaklı hastalıklara neden olan bakterilerin en sevdiği konaklardan birisidir. Bu nedenle yumurtanın kabuğunu toz haline getirmeden önce kabuğu iyice yıkanmalı, kaynayan su içine birkaç dakika atılmalı ve o şekilde kurutulup toz haline getirilmelidir. Bu işlem bir baharat değirmeni veya blender ile kolayca yapılabilir. Kabuklar çok iri kalırsa boğazı tahriş edip yemek borusuna zarar verebilir. Kabukları iyice öğütmek çok önemlidir.
Yüksek seviyelerde kalsiyumda artışa neden olduğundan, kalsiyum fazlalığına neden olabilir. Vücutta çok fazla kalsiyum bulunması; bulantı, kusma, halsizlik, düzensiz kalp atışı ve düşük tansiyon şeklinde etkiler yaratmaktadır ve böbrek taşı oluşumu meydana getirmektedir. Bu yüzden ilk olarak hekiminiz tarafından kalsiyum desteğine ihtiyacınız olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü vücudumuzda kalsiyum her zaman dengede kalmalıdır. Eksikliği zararlı olduğu gibi fazlasının da zararlı olduğu unutulmamalıdır.