30.10.2020-13:38 (Son Güncelleme:30.10.2020-13:44)

Yumruk Tokuşturma Modası Virüsü Yayıyor

Kovid-19 salgınının yaşandığı bu süreçte insanlar fiziksel mesafe kuralına uymak ve temas etmemek için farklı selamlaşma yöntemleri görülmeye başladı. Uzmanlar, kimi kişilerin yumruk tokuşturarak selamlaştığını fakat bunun da bir temas olduğunu ve virüsü yaydığını aktardı.

Yeni tip koronavirüs hayatın birçok alanını etkilediği gibi selamlaşma şeklini de etkiledi. Yeni trend haline gelen ‘yumruk tokuşturma’ şeklinde selamlaşmanın da yanlış olduğu ve mesafeli selamlaşmak gerektiği aktarıldı.

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Atakan Canbulat, partiküller aracılığı ile bulaşan Kovid-19’un yumrukta, elin her yerinde olabileceğini işaret ederek, korunmak için temas olmaması gerektiğini belirtti ve ‘Bu süreçte el sıkışmamaya çalışıyoruz. Görüyoruz ki maalesef insanlar yumruk yumruğa bir birine selam veriyor. Bu Kovid-19 partiküller yoluyla bulaştığı için yumruğumuzda, elimizin her yerinde bu virüs olabilir. Bizim eskiden günümüze kadar gelen elimize göğsümüze götürme şeklinde selamlaşma biçimini kullanmalıyız. Bu mikrop avucumuzun içinde olabileceği gibi elimizin üst bölgesinde de olabilir’ ifadelerini kullandı.

DİRSEKLERDE DE MİKROP VAR

Koronavirüs salgını nedeniyle dirsek dirseğe selamlaşmanın da popüler olduğu bu dönemde, dirseklerde de mikrop olabileceğini aktaran Dr. Canbulat, ‘Eskiden kalma alışkanlıklardan bir tanesi de dirseğin içerisine hapşırmaktır. Bazen insanlar dirsek dirseğe de temas bulunuyorlar. Dirsekte de bu mikrop olabilir’ açıklamasını yaptı.

ELDİVEN TAKIYORSANIZ DİKKAT

Eğer eldiven takıyorsanız, takılan eldivenin insana farkında olmadan daha rahat hareket etme özgürlüğü verdiğini aktaran Uzm. Dr. Canbulat, ‘Uzaktan selam vermek tavsiyemizdir. Bazen eldiven kullanıyoruz. Eldiven önemli ama bu durum insana farkında olmadan bir güven veriyor. O eldivenin üzerinde de mikrop olabilir. Sık değiştirmek gerekiyor.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca Canbulat, güneş gören ve havalandırılan yerler ile ilgili ‘Bu mikrobun bazı yüzeylerde çok uzun süre kaldığına ilişkin çalışmalar oldu. Güneş ışınları bu virüsü inaktif hale getiriyor. Normalde 2 saat içerisinde bu virüs yüzde 6'ya kadar düşüyor. Bazen 24 saat sonra bazı yüzeylerde virüsün izlerine rastlanıyor. Havalanan ve güneş alan yerlerde aşırı şekilde paranoyak olmaya gerek yok. Temas ve maske çok önemlidir’ cümlelerini kullandı.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr