22.02.2024-11:29 (Son Güncelleme:22.02.2024-16:13)

Yükseköğretimde sanayi iş birliği güçleniyor: Üniversite ve sanayi kuruluşları arasında iş birliği protokolü imzalandı!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, gençlerin blokzincir, yapay zeka, dijital dönüşüm gibi konularda kendi alanlarının öncü teknoloji firmaları ve sektör profesyonelleriyle buluşacağını belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bakanlık ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı arasında gerçekleştirilen iş birliğinin Milli Teknoloji Hamlesi'ne güç katacağını ifade ederek, "Gençler blokzincir, yapay zeka, dijital dönüşüm gibi konularda kendi alanlarının öncü teknoloji firmaları ve sektör profesyonelleriyle buluşacak." dedi. Bu iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek olan "Sektör Kampüste Programı", sektör çalışanları ve üniversite öğrencilerini bir araya getirerek bilgi alışverişini teşvik etmeyi amaçlıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, Mehmet Fatih Kacır ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar arasında imzalanan iş birliği protokolü, gençleri blokzincir, yapay zeka, dijital dönüşüm gibi alanlarda sektör profesyonelleriyle bir araya getirerek, geleceğin teknoloji liderleri yetiştirmeyi hedefliyor.

Protokolle, Bakanlık ve YÖK Başkanlığı öncülüğünde, gelişen teknolojilere yönelik ihtiyaç duyulan yetkinlikleri uygulamalı çalışmalarla geliştirmek için iş dünyası ile iç içe bir eğitim modelinin geliştirilmesi, iş dünyasının üniversiteye dahil edilmesi, firma ve üniversitelerin karşılıklı olarak gelişimlerine katkıda bulunulması hedefleniyor. Bakan Kacır, imza töreninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde "Türkiye Yüzyılı"nı inşa ederken, kritik teknolojilerde "tam bağımsızlık" amacına emin adımlarla yüründüğünü, Türkiye'yi dünyanın devler ligine yükseltmek için insan kaynağını harekete geçirdiklerini ifade etti.


TEKNOFEST ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri projeleri

Gençlerin önündeki engelleri kaldırmak, onlara bilim ve teknolojiyi daha yakından tanıma fırsatı sunmak amacıyla çeşitli adımlar attıklarını ifade eden Bakan Kacır, TEKNOFEST ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri gibi projelerle gençleri bilim ve teknoloji dünyasıyla buluşturduklarını vurguladı. Ayrıca, bilim merkezlerine yönelik desteklerle bilim kültürünü yaygınlaştırdıklarını belirtti.

Bilim merkezlerinin gençlerin merakını ve bilimseverliğini artırmada önemli bir rol oynadığını dile getiren Bakan Kacır, gençlerin bu merkezler aracılığıyla bilimle daha yakından tanıştıklarını ve kendi yeteneklerini keşfetme fırsatı bulduklarını belirtti. Bu tür inisiyatiflerin gençlerin bilimsel düşünceye ilgi duymalarına, araştırma yapmalarına ve teknolojiye olan meraklarını geliştirmelerine katkı sağladığını ifade ederek şu açıklamada bulundu:

"Geleceğin teknoloji yıldızlarını yetiştirmek, gençlerimize gelişen teknoloji yetkinliklerini hızla kazandırmak amacıyla araştırma, geliştirme ve inovasyona liderlik eden firmalarımızla üniversitelerimiz arasında köprüler kurduğumuz 'Sektör Kampüste Programı'nı hayata geçiriyoruz. Gençler; blokzincir, yapay zeka, bulut bilişim, dijital dönüşüm, ileri imalat gibi konularda kendi alanlarının öncü teknoloji firmaları ve sektör profesyonelleriyle buluşacak."

Yenilikçi öğrenme imkanı sunuldu

Bakan Kacır, gençlere sektör liderlerinden aldıkları derslerle, ileri teknolojilerdeki son eğilimleri, iyi uygulama örneklerini ve yenilikçi projeleri öğrenme imkanı sunduklarını belirtti. Ayrıca, öğrencilere staj olanakları ve iş birliği projeleriyle edindikleri teorik bilgileri pratik deneyimlerle harmanlama fırsatı tanıdıklarını ifade etti. Bakan Kacır, teknoloji üreten ve en iyi kullanan firmaların birikimlerini üniversiteler ve gençlerle paylaşma imkanı sunduklarını, bu sayede ülkenin nitelikli insan kaynağını ve beşeri sermayesini güçlendirdiklerini vurguladı.

Ayrıca, üniversitelerle yapılan iş birliği çerçevesinde öğrencilere sunulan eğitim olanaklarını yenilikçi bir modelle zenginleştirmeye odaklandıklarını belirten Bakan Kacır, bu çerçevede 2022-2023 döneminde başlatılan programda 36 farklı ders içeriğini 1500'ü aşkın öğrenciyle buluşturduklarını ifade etti. Bu girişimin, öğrencilere daha geniş bir perspektif sunarak, sektörle daha fazla etkileşimde bulunmalarını ve mesleki gelişimlerini hızlandırmalarını amaçladığı anlaşılıyor.

Bakan Kacır, gelinen noktada ASELSAN, Arçelik, Baykar, Cezeri, TUSAŞ, Turkcell, TÜBİTAK, Türksat gibi alanlarında öncü onlarca firma ve kurumun, 84 üniversiteden on binlerce öğrencinin faydalandığı devasa bir üniversite-sanayi iş birliği platformunun temellerini atabilme noktasına geldiklerini belirtti. En büyük yatırımın insan kaynağına yapıldığını vurgulayan Kacır, gençlerin Milli Teknoloji Hamlesi'ni en üst düzeyde sahiplenmeye devam edeceğine inandığını belirtti. Gençlerin katkılarıyla büyüyen, güçlenen, sınırları aşan, özgüven ve iddia sahibi Türkiye'nin yükselişine tanıklık edileceğini ifade etti.


Alper Gezeravcı, öğrencilere seminer verecek

Bakan Kacır, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bünyesinde Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu'nu gerçekleştiren ülkenin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın bir seminer programıyla öğrencilerle buluşacağı bilgisini paylaştı.

Bakan Kacır, gerçekleştirdikleri uzay misyonu ve insanlı uzay araştırmalarının gençlerin yakından bilgi sahibi oldukları alanlar olacağına işaret etti. Bu tür etkinliklerin gençlerin uzay ve havacılık konularına olan ilgilerini artırarak, şu açıklamada bulundu:

"Önümüzdeki dönemde nice insanlı uzay misyonunu hazırlayacak insan kaynağının yetişmesine TUA'nın koordinasyonuyla, İTÜ'nün ev sahipliğiyle gerçekleşecek bu seminer programı da önemli katkılar sunacak. Türkiye'nin araştırma, geliştirme, inovasyon ekosistemini üniversiteler ve gençlerin emrine amade hale getirmeye dönük adımlar atmayı çok önemsiyoruz. Her bir gerçekleşen milli projenin kazanımının Türkiye'nin beşeri sermayesine sunduğu katkı olduğunu değerlendiriyoruz. Önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak çalışmalar da bu süreci bugünkünden de çok daha ileri bir noktaya taşıyacak."

Nitelikli iş gücüne ulaşım kolaylaşacak

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, protokolle iş dünyası ve sektörlerin talepleri doğrultusunda, üniversitelerde seçmeli derslerin açılabileceğini ve bu derslerin verilmesinde Bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarda görev yapanlar veya sektör kuruluşlarından alanında uzman kişilerin görev alabileceğini açıkladı. Bu sayede, üniversite-sektör iş birliği açısından somut bir adım atılacağını belirten Özvar, şu ifadede bulundu:

"Üniversite-sektör iş birliği sayesinde üniversite öğrencileri, daha eğitim sürecinde, sektörel gelişmelere ve dinamiklere vakıf olabilecektir. Bu şekilde, hem mezunlarımızın istihdam piyasasına daha hazır bir şekilde girebilmesi hem de sektörlerin ihtiyaç duydukları nitelikli iş gücüne daha kolay ulaşabilmeleri mümkün olacaktır."


Haber365
bilgi@haber365.com.tr