Yerli Solunum Cihazları Kullanılmaya Başlandı
Tüm dünyada salgın haline gelen ve dünya ekonomisinde yeri ne olursa olsun tüm ülkeleri zor durumda bırakan Coronavirüs salgını sonrası ülkemizde adeta Milli bilim seferberliği ilan edilmişti. Yapımı geçtiğimiz günlerde tamamlanan yerli solunum cihazlarımız kullanılmaya başlandı.
Geçtiğimiz haftalarda ASELSAN, Baykar, Arçelik ve Biosys firmalarının güçlerini birleştirerek üretmeyi başardığı yerli solunum cihazları çok kısa bir sürede tamamlandı. Geceli-gündüzlü çalışmaların arıdan gerekli testlerinin de tamamlanan solunum cihazlarının seri üretimine de başlanmıştı.
İlk parti üretimi tamamlanır tamamlanmaz hastanelere sevk edilen yerli solunum cihazları ise yüzleri güldürüyor. Bu kadar kısa sürede Milli imkanlarla geliştirilen cihaz uzmanlarımızdan da tam not aldı.
Ayrıca uzmanların ifadesiyle solunum cihazlarımız işlevi ve hastalara olan katkısıyla dünyadaki muadillerine de fark attı.
Sağlık Bakanlığı Coronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sema Kultufan Turan, konu hakkında yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:
"Gelişen solunum yetmezliğinde, solunum iş yükünü hastalar kaldıramadığı için buna dışarıdan bir destek gerekiyor. O yüzden de solunum cihazları bu hastalıkla mücadelede oldukça önemli.
Gerçekten üst düzey sağlık hizmeti veren kurumlarımız var ve bunlarda da yeterli solunum cihazı mevcut. Bu anlamda dünyadan farklıyız. Beraberinde bizim yerli olarak ürettiğimiz mekanik ventilatörümüzün dışarıdan ithal edilen ventilatörlerle yarışabildiğini, hatta daha iyi olabildiğini gördük.
Ülkemizde ürettiğimiz cihazın maliyet anlamında çok daha düşük olduğunu ama ülkeye de çok katkı sağlayacağını görüyoruz. Maliyeti düşük ama etkinliği en az dışarıdakiler kadar olan ve hatta onlardan daha iyi bir mekanik ventilatör cihazı üretmenin oldukça önem taşıdığını düşünüyorum.
Bizim gördüğümüz en önemli şey, hasta-ventilatör uyumu gerçekten mükemmel. Beraberinde pek çok farklı tedaviyi, oksijen tedavi seçeneklerini sunabilen bir ventilatör, o yüzden de yurt dışında üretilenlerden biraz daha iyi olabileceğini gördüğümüz kısımları var. Yerli ventilatörümüzü ilk defa bir hastamıza bağladığımız zaman bizim için tarihi bir andı ve cihazın ne kadar başarılı olduğunu gördük. Bu da tabi gurur verici bir tabloydu."