08.12.2020-14:12 (Son Güncelleme:08.12.2020-14:21)

Yerli Radyasyon Ölçer Uzay Yolculuğundan Döndü

ODTÜ tarafından Türkiye’de ilk kez geliştirilen geliştirilen Radyasyon Ölçer, çıktığı iki uzay yolculuğundan da başarıyla dönmeyi başardı.

CERN araştırmaları sonrasında ODTÜ’de çalışmalarını devam ettiren Prof. Dr. Bilge Demirköz ve ekibi, geliştirilen milli Radyasyon Ölçer ile uzaydaki radyasyon ortamı bilgisini başarıyla toplamayı başardı.

ROKETSAN’ın geliştirdiği Sonda Roketi ile Sinop Test Merkezi'nden uzaya gönderilen cihaz, uzay görevini başarıyla tamamlayarak Dünya’ya döndü. Demirköz konu hakkında, bu başarının Türkiye'nin uzay ligine girmesini sağladığını vurguladı.

RADYASYON ÖLÇÜM MONİTÖRÜ TEKNOLOJİSİ DE GELİŞTİRİLİYOR

Çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Demirköz şu açıklamalarda bulundu:

"Uzaydaki radyasyon doz hızı ve parçacık akısını ölçen, özellikle milli ve yerli uydularımızda kullanılması hedeflenen ve uydularımızın uzay kalifiye hale getirilmesinde kritik bir rol üstlenerek uzay ortamı hakkında bilgi sağlayacak yerli Radyasyon Ölçüm Monitörü'nün yeterlilik modelinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler SBB tarafından verilen ilave bütçe ve süre ile devam ediyor ve uydularımızda kullanılmak üzere 2021'in sonuna kadar geliştirilmesi planlanıyor."

Haber365
bilgi@haber365.com.tr