22.09.2020-12:22 (Son Güncelleme:05.08.2021-15:04)

Yerli İHA’lar Avcı Uçaklarına Dönüştürülebilir mi?

ABD Hava Kuvvetleri, insansız drone olan MQ-9 Reaper’ın havadan havaya füze testlerinde olumlu sonuçlar etti. Peki, bunun anlamı İHA’ların artık avcı uçak olarak görev yapabileceği mi? Yerli İHA’lara da benzer özellikler eklenebilir mi?

Haber365 Özel / Emre İliksiz

Gelişen teknoloji ile birlikte savaş araçları da farklı bir hale bürünüyor. Tamamen otonom sisteme yönelik geliştiren kara, hava ve deniz araçları ile gelecekte savaş ve çatışmalarda sivil zayiatlar dışında askeri olarak hiç insan kaybı bile olmayabilir. Otonom tanklar, insansız hava araçları ve su altı insansız denizaltıların hepsinde ölümcül silah sistemleri ve mühimmatlar deneniyor.

İNSANSIZ ARAÇLARI EN İYİ KULLANAN ORDULAR AVANTAJLI OLACAK

Bahsi geçen denemelere Türkiye de dahil. Son olarak Aksungur İHA üzerinde yine yerli üretim olan Teber Güdüm Kitli mühimmatlar denendi ve başarılı sonuçlar ortaya kondu. Yakın gelecekte İHA’ların kara üzerindeki ağır zırhlı, hafif zırhlı hatta tanklara karşı bile çok bariz bir üstünlüğü olacak. Diğer bir deyişle otonom araçları en etkili kullanan ordular, düşmanlarına göre çok büyük avantajlar elde edecek. Peki, karadaki hedefler dışında İHA’ların hava hedeflerini vurabilmesi bir hayal mi? Bu sorunun cevabı kesinlikle ‘Hayır’. Çünkü ABD ordusu bunu halihazırda başardı.

MQ-9 REAPER HAVADAN HAVAYA FÜZE TESTLERİ

ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan MQ-9 Reaper’lar aynı zamanda ölüm makinesi diye adlandırılan bir İHA aracı. Kara üzerinde her türlü terörist, tank ve hedeflenmiş yapıları paramparça edebilecek Hellfire benzeri mühimmat ve füzeler kullanılabilen otonom bir araç. Havadan karaya saldırılar İHA’lar için kolayca yapılabilen bir şey günümüz savunma sanayisinde. Zor olan taraf uçan hedefler için havadan havaya mühimmat kullanımı. Hava kuvvetlerinde bunun için hala avcı jetler ve savaş uçakları kullanıyor. Hatta Türkiye yerli kısa ve orta menzilli füzeleri olan Gökdoğan ve Bozdoğan’ı F-16’dan ateşlemek için testlere de başladı. İki füze de havadan havaya kullanılabilmek için üretildi.

REAPER'A AIM-9X FÜZESİ

ABD Hava Kuvvetleri ise bu arada Reaper drone’lar için havadan havaya atış testleri yapıyordu. Bu testlerde başarıya da ulaştılar ve İHA’ların avcı jetlere dönüşme süreci böylelikle başladı. Son testlerde MQ-9 Reaper aracı, bir drone seyir füzesini, etkili bir patlayıcı füze olan AIM-9X ile bertaraf etti. AIM-9X füzeleri normalde F-35 savaş uçakları tarafından ateşlenebiliyor. Son yıllarda hedef sistemlerinde yapılan gelişmeler sayesinde F-22’lerde de kullanılabiliyordu. Ancak bu bile özellikle pilotların yeteneğine ve kabiliyetine bağlı idi ve sadece hedefin arkasına kitlenerek sağlanabiliyordu. Ancak Reaper gibi bir insansız hava aracı tarafından havadan havaya AIM-9X füzelerinin ateşlenebilmesi savunma sanayinde önemli değişikliklere gebe olacak gibi.

İHA'LARDA HAVADAN HAVA FÜZE NELERİ DEĞİŞTİRECEK?

Açıklama bizzat ABD Hava Kuvvetleri tarafından yapıldı. Yayınlanan bir Reaper fotoğrafının altında AIM-9X füzesi yüklenen bir MQ-9 Reaper’ın BQM-167 tarafından kullanılan AIM-9X Block 2 füzesine karşı başarıyla denendiği bilgisi geçildi.

Peki, havadan füzelerin otonom araçlarda yer alması savunma sanayisinde neleri değiştirecek? Öncelikle İHA’lar hem saldırı hem savunma anlamında operasyonel olarak daha kabiliyetli bir hale gelecek. Hava savunma açısından füzeleri bertaraf etmek için kullanılabilir hatta başka uçan hedefleri etkisiz hale getirmek için kullanılabilir. Silah sistemleri ve hedef sistemleri yeterince geliştirildiği zaman İHA’ların bir savaş jetini, avcı uçağını veya bombalama uçağını uzun mesafeden etkisiz hale getirmesi hayal olmayacak. Bir sonraki testlerde bu tip şeylerin deneneceği aşikar.

İHA'LARIN SAVAŞ UÇAKLARINA KARŞI ŞANSI VAR MI?

Şu anda Reaper veya diğer tip İHA’ların her ne kadar havadan havaya füzeleri kullanması mümkün olsa da mevcut hantal fizikleri nedeniyle yüksek manevra kabiliyetlerinden yoksunlar. Bu yüzden bir avcı uçakları ile köpek savaşında karşı karşıya geldiklerinde inanılmaz dezavantajları olacaklarını göz ardı edemeyiz. Ancak uzun mesafeden taktiksel olarak hava hedefleri için tehlike saçacakları da göz ardı edilemez. Mevcut durumda Reaper’lar havadan havaya AIM-9X füzelerine ek olarak AGM-114 Hellfire (havadan karaya tanklar ve gemilere karşı etkili), GBU-12 Paveway II silah sistemi (230 kiloluk lazer güdümlü) ve JDAM (doğrudan taarruz için bombalama mühimmatı) kullanabiliyor. Bunlara ek olarak hedefleme için GPS ve INS sistemleri kullanılıyor.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr