04.03.2021-17:00 (Son Güncelleme:04.03.2021-17:00)

Yeni Zellanda'da olan deprem herkesi korkuya sürükledi.

1


10 kilometre derinlikte olduğu öğrenilen depremin, Pasifik Ateş Çemberi'nde yer aldığı öğrenildi.

2

DÜNYADAKİ DEPREMLERİN YÜZDE 90'I BU BÖLGEDE GERÇEKLEŞİYOR


Dünyadaki tüm depremlerin yüzde 90'ı, büyük depremlerin ise yaklaşık yüzde 80'i "ateş çemberi" olarak adlandırılan Pasifik Deprem Kuşağında meydana geliyor. Tektonik depremler, deprem çeşitleri arasında dünya üzerinde gerçekleşen sarsıntıların tamamına yakınını oluşturuyor.

3


Mart ayının ilk haftası, deprem bilincinin oluşturulması ve bu felakete karşı hazırlıklı olunması amacıyla Türkiye'de çeşitli etkinliklerle "Deprem Haftası" olarak kutlanıyor.

4


Depremler, oluşumlarına göre tektonik, volkanik ve çöküntü olmak üzere toplam üç kategoriye ayrılırken, tektonik sarsıntılar, şiddet ve büyüklük bakımından en yıkıcı deprem çeşidi olarak öne çıkıyor. Mart ayının ilk haftası, deprem bilincinin oluşturulması ve bu felakete karşı hazırlıklı olunması amacıyla Türkiye'de çeşitli etkinliklerle "Deprem Haftası" olarak kutlanıyor.

5


Depremler, oluşumlarına göre tektonik, volkanik ve çöküntü olmak üzere toplam üç kategoriye ayrılırken, tektonik sarsıntılar, şiddet ve büyüklük bakımından en yıkıcı deprem çeşidi olarak öne çıkıyor. İkinci büyük deprem kuşağı, Endonezya’dan başlayarak Himalayalar ve Akdeniz üzerinden Atlas Okyanusu’na kadar uzanıyor ve Alp-Himalaya Deprem Kuşağı adıyla biliniyor. Türkiye’nin büyük bir bölümü bu deprem kuşağında yer alıyor.

6


Küresel Deprem Tehlikesi Değerlendirme Programı'nın (GSHAP) deprem haritasına göre, Asya ve Amerika yeryüzündeki tüm depremlerin yüzde 90'ına yakınının meydana geldiği Pasifik Ateş Çemberi'nde yer alıyor.

Yeni Zellanda'daki Deprem Dünya'ya Korku Verdi!
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
Haber365
bilgi@haber365.com.tr
BAKMADAN GEÇME
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR