27.06.2022-08:54 (Son Güncelleme:27.06.2022-08:54)

Yeni uygulama ile çiftçinin de, tüketicinin de yüzü gülecek! Kefalet, faiz ve limit yok!

Bundan 4 ay önce Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürlük koltuğuna Ziraat Bankası'nın eski genel müdürü Hüseyin Aydın geçti. Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürü Hüseyin Aydın, göreve geldikten sonra ilk olarak kolları sıvadığı proje bu zorlu süreçte çiftçinin desteklenmesi ve vatandaşları ucuz gıdalarla buluşturma çalışmaları oldu.

Pandemi döneminin olumsuz etkilerini gösterdiği bir diğer yer tarım sektörü. Bu sebeple son zamanların en stratejik anlamda çalışmaların olduğu sektör konumunda. Tarım ürünlerindeki fahiş fiyatlardan ve tarım ürünlerine ulaşılamaması bu konutlarda etken. Çiftçinin de artan girdi maliyetlerine karşı güvence altına alınması gerekiyor. Bu faaliyetleri gösterecek akla gelen ilk Tarım Kredi> Kooperatifleri geliyor.

Bundan 4 ay önce Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürlük koltuğuna Ziraat Bankası'nın eski genel müdürü Hüseyin Aydın geçti. Tarım Kredi Kooperatifleri genel müdürü Hüseyin Aydın>, göreve geldikten sonra ilk olarak kolları sıvadığı proje bu zorlu süreçte çiftçinin desteklenmesi ve vatandaşları ucuz gıdalarla buluşturma çalışmaları oldu.

Yemde yüzde 65, gübrede 75-80

Yemde yüzde 65, gübrede 75-80 dışarıdan ithal ediliyor. Hammadde yükseldiğinde fiyat kontrol edilemiyor. Ancak Tarım Kredi Kooperatifleri>, çiftçiye ürünleri sonbaharda cari fiyatların altında vermeyi planlıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri, tarafından> çiftçilerin bundan böyle kredi çekmek istediklerinde krediye ulaşımı konusunda bankalardan daha esnek olması için birtakım çalışmalar yürütülüyor. Kredi alırken teminat şartları bankalardan daha esnek olması hedeflenirken, kefalet sistemi de kaldırılacak.


Yasal takip

Çiftçi, oldu ki borcunu ödemedi ve bu durumunda icra yoluyla yasal takip uygulaması tamamen ortadan kalkmış halde. Geçmiş borcu olan çiftçiye yapılandırma uygulaması başlayacak. >Geçmişe ait borcu olan çiftçi bir defada tüm borcu öderse faiz alınmayacak. Borcunun yüzde 10-20-30'unu peşin getiren, kalan miktarı 60 aya kadar vadelendirebilecek. Parayı yatırdığının ikinci gününde de ilaç, tohum, yem ve gübre alabilecek. Tarım Kredi, ortağı çiftçilere 2022'de 14 milyar TL kredi kullandırmayı hedefliyor.

Aynes'e de teklif vereceğiz

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, sanayide güçlü hale gelebilmek için tüm çalışmayı ve gayreti sunduklarını ifade ederek, "Sanayide güçlü bir oyuncu haline geleceğiz. Konya ve Erzurum'a yem fabrikası kurmayı planlıyoruz. Yem ile ilgili de planlarımız var. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun satışa çıkardığı Aynes'e de teklif vereceğiz" açıklamalarında bulundu.


"E-ticarete de yatırım yapacağız"

Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nin sayısını 2 bine çıkarmayı hedeflediklerini bahseden> Aydın, "Sıradan bir markette 800-1000 arasında ürün satıyor. Tarım Kredi'nin ürettiği ürün adedi de 600 adet. Hedef 1.200- 1.300 ürüne çıkmak. Marketlerimiz zarar etmiyor. Diğer marketler tedarikçilerine 120 güne kadar ödeme yapıyor. Biz market raflarını yöresel ürünlere açacağız. Özellikle Anadolu'da kadın ve gençlerin kurduğu işletmelere... Onlara satış kanalı oluşturacağız. Ürününü rafa koyana 3-5 gün içinde parası ödenecek. E-ticarete de yatırım yapacağız" ifadelerini kullandı.

Ekspertiz masrafı tarih oluyor

Banka gibi Tarım Kredi'de de çiftçinin teminatı belirlenirken ekspertiz raporlarına bakılıyordu. Bu da ekstra masraf çıkarıyordu. Ekspertiz işine son veriliyor. Bundan böyle tarla, bağ, bahçe ekspertizi yapılırken köyün ileri gelenlerine sorulacak.

Piyasa koşulları değiştiğinde aynı yöntemle revizeler yapılacak. 20 kilometre arayla kurulan iki kooperatifin birbiriyle iş yapmama durumu da kalkıyor. Bundan sonra çiftçiler hangi kooperatife giderse gitsin hizmet alabilecek.


Limitler güncelleniyor

Uygulamada, Çiftçi Kayıt Sistemi'nden borca bakılıyor, gelir hesaplanıyor, kredi limiti belirleniyor. Limitler çoğunlukla çiftçilerin ihtiyacını karşılamıyor. Örneğin hayvan başına 1kg yem tüketiliyorsa ve 100 hayvanı varsa limiti 100 kg karşılığı yem olacak. Örneğin 100 dekar arazide arpa-buğday yetiştiren bir çiftçiyseniz, 1 dekara harcadığı (gübre, ilaç, tohum vb) tüm giderlerin maliyeti x 100 limit olacak. Özetle, limiti ihtaycı belirleyecek.

"100 milyara çıkması bekleniyor"

Genel Müdür Aydın, satış hacminin arttırılması yönünde çalışmaların sürdüğü ve belirlenen bir hedefin oluğunu ifade ederek, "Tarım Kredi'nin bu yıl satış hacminin 100 milyara çıkması bekleniyor" dedi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr