Yeni Kral Charles ilgili dikkat çeken detay: Adını kullanmayabilir
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in dün 96 yaşında hayatını kaybetmesi sonrası Elizabeth’in oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı olmuştu. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Charles'in tahta geçmesiyle ilgili olarak önemli bir detayı paylaştı. Merak edilenler haberimizde...
Dünyanın en uzun süre tahtta kalan İngiltere hükümdarı unvanını taşıyan 2. Elizabeth, dün 96 yaşınad hayatını kaybetti. Dün öğleden sonra hayatını kaybeden Elizabeth’in ölümüyle ilgili olarak Kraliyet ailesinin resmi Twitter hesabından, ‘’Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral'da huzur içinde yaşamını yitirdi." açıklaması yapıldı. Elizabeth’in ölüm haberi tüm dünyada büyük yankı uyandırırken, Birleşik Krallık hükümdarlarının yönetim merkezi ve Londra'daki ikametgahı Buckingham Sarayı'nda bayraklar yarıya indirildi. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu.
Buckingham Sarayı Kralın açıklamasını yayımladı
Buckingham Sarayı, İngiltere’nin yeni Kralı Charles’ın açıklamasını yayımladı. Charles tarafından yapılan açıklamada ‘’"Sevgili annem Majesteleri Kraliçe'nin ölümü benim için ve tüm aile bireyleri için büyük üzüntüye yol açmıştır." sözleri yer aldı.
Kral Charles, hem bir kraliçenin hem de "çok sevilen bir annenin" yasını tuttuklarını söyledi.
Yeni Kral Charles ilgili dikkat çeken detay
Prof. Dr. İlber Ortaylı, 2. Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin sonrasında hem merhum kraliçe ile anılarını hem de oğlu Prens Charles'in isim seçimini yorumladı. Charles’ın tahta çıkış süreciyle ilgili bazı değerlendirmeler yapan Ortaylı, ‘’Bu kralın tahta çıkışı biraz değişik. Charles’ın çıkışı ile ilgili bir itiraz var. Müslümanların, Hintlilerin ve diğer görüşlerin koruyucusu olmasını istemiyorlar. Charles açık sözlü birisi, beklenmedik çıkışları olabilir. İstanbul’a gelince ‘burayı ne yaptınız?’ dedi. Entelektüel bir adamdır. Arkeoloji bilgisi fazladır. Ürdün’deki Prens Hasan’ın İngiltere’deki bir simetrisi gibi. Prens Hasan’da doğu kilisesi üzerine bir eser yazdı. Çevre ile ilgileniyor. Asıl önemlisi tebaasına daha dengeli ve sevgiyle yaklaşıyor. 75 yaşında tahta çıkmak tarihi açıdan biraz ekşi.’’
Adını kullanmayabilir
2.Charles’ın tahttan inişinin kanlı bir şekilde gerçekleşmesi sebebiyle 3. Charles’ın Kral olarak Charles ismini kullanmayabileceğini söyleyen Ortaylı, ‘’Her halükarda taht konseyinin kararı ve aile üyelerinin oylarını bilemeyiz. Charles ismi mi kalacak, yoksa başka bir isim mi getirilecek? Charles tahttan kanlı bir şekilde tahttan indiriliyor. O nedenle bu ismi seçmeyebilir. Birkaç kralın kellesinin gittiği olmuştur. Böyle bir hatıraya atıf olmasın diye ismi değiştirilebilir.’’ dedi.
Elizabeth ile ilgili anısını anlattı
Kraliçe Elizabeth ile olan anısını paylaşan İlber Ortaylı, ‘’Kraliçe 2. Elizabeth’in Bursa’daki mihmandarı bendim. Şaşılacak derecede bilgiliydi. Baskı ve kaligrafi üzerine şaşılacak bir bilgisi vardı. Dindar birisi olduğunu biliyorduk. Bir filozofik derinliği var. Anglikan kilisesinin vasisiydi. Dinlere yakın ilgisi vardı, Kuran tilavet ettirdi. Türkiye’ye karşı çok ilgiliydi. Protokole girenlere bir gemide resepsiyon vermişti. Orada düzenini gördük. İlginç bir şekilde eşi Edinburgh Dükü Prens Philip de esprili biriydi. Türkiye’ye yakın görüşleri vardı." diye konuştu.