Yeni Kimlik ve Ehliyette Son Tarih Belli Oldu!
Kimlik ve ehliyetlerinin yenilenme işlemleri sürüyor. Hala çipliye dönüştürülmesi gereken 18.2 milyon kimlik ve 17.6 milyon ehliyet var. Tek tip kart döneminin başlaması ile ise artık kimlik kartına, ehliyet entegre edilebilecek.
İçişleri Bakanlığı’nın 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren karar ile ehliyet, kimlik ve pasaportlar da değişikliğe gidileceğini duyurmuştu. 83 milyon nüfuslu olan Türkiye’de son açıklanan verilere göre 65 milyon vatandaş çipli kimliklere geçiş yaptı. Toplan ehliyet sayısı ise 30 milyonu buluyor, yeni ehliyete geçenlerin sayısı ise 12 milyon oldu. Bakanlığın 21 Eylül 2020 tarihindeki kararına göre ise ehliyetler, kimliklere entegre hale getirilecek. Bu karardan sonra ehliyetini kimliğe entegre ettirenlerin sayısı ise 1.5 milyonu aştı. Ehliyetini hala yenilemeyenler için ise 2022 yılının sonuna kadar zaman var.
Nüfus cüzdanı için ise ilk etapta son tarih 2023 yılı olarak belirlenmişti. Fakat daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Fakat çipli kart sistemi ile işlemler daha kolay yapıldığından uzmanlar, herkesin bir an önce bu sisteme geçmesini söylüyor.
EHLİYET TAŞIMAYA SON
Ehliyetin yeni çipli kimlik kartına entegre edilmesi ile vatandaşların yanların ehliyet kartı taşımasına gerek kalmayacak. Eski tip kimlik kartları ve ehliyetlerde böyle bir uygulama yoktu. Ama artık tek tip kart; hem kimlik kartı hem de ehliyet olma özelliği gösterecek. Bu tek tip kart için bütün nüfus müdürlüklerinden başvuruda bulunabiliyor. Ehliyetin kimlik kartına entegrasyonu yaklaşık 1 dakikada gerçekleşiyor ve kart 1 gün içinde kişinin adrese ulaştırılıyor.
NÜFUS CÜZDANI NASIL YENİLENİR?
Nüfus cüzdanı ve ehliyet yenileme işlemleri aslında kolay bir şekilde yapılabiliyor. İlk önce randavu almak gerekiyor. Bu randevuyu ALO 199 numaralı çağrı merkezinden ya da ‘randevu.nvi.gov.tr’ adresinden alınabiliyor. Devamında ise 30 liralık kart değişim ücretinin ödenmesi gerekiyor. Bu 30 liralık değişim ücretini vergi dairesi müdürlüklerine, ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
Nüfus müdürlüklerine kimlik veya ehliyet değişimi için; nüfus cüzdanı, değişim ücretinin ödendiğine dair dekont ve 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ile başvurmak gerekiyor. Gerekli belgelerle nüfus müdürlüğüne başvurulmasının ardından yeni kimlik 1 veya 2 günde çıkıyor.
Yeni çipli kimlik kartlarının kullanım süresi ise 10 yıl. Bu sürenin ne zaman dolacağı kimlik üzerinden belirtiliyor. Bu geçerlilik süresi dolduktan sonra kart sahibinin tekrar nüfus müdürlüğüne giderek kartını yenilemesi gerekiyor.
NÜFUS CÜZDANINI KAYBEDİNCE NE OLUYOR?
Kimliğin kaybedilmesi sonucunda tekrar almak için başvurulması gerekiyor. Eğer kimlik yenilemek istiyorsanız 60 lira, evlilik nedeni ile kimlik değişimi yapacaksanız 30 lira, eskiyen kimliği değiştirecekseniz ise yine 30 lira ödemeniz gerekiyor.
Yeni doğan bebekler için ise doğumdan sonra 1 ay içinde ücretsiz kimlik çıkartılabiliyor. 1 ayı geçerse ise 30 lira bedel alınıyor.
PASAPORT İÇİN SON TARİH YOK
>Pasaportlar için yenileme tarihi belirlenmedi. Şuana kadar yeni nesil pasaporta geçiş yapan 5.7 milyon insan bulunuyor. Pasaport yenileme işlemleri de nüfus müdürlüğünden yürütülüyor. Mevcut pasaportunuzun süresinin dolması ile de yeni nesil pasaporta başvurabiliyorsunuz.
>Pasaport ücretleri süreye göre değişiklik gösteriyor. 6 aylık pasaportlar 407.20 lira, 1 yıllık olanlar 512.10 lira, 2 yıllık olan 722.20 lira, 3 yıllık olan 950.20 lira. Eğer 4 yıl ve üzeri almak istiyorsanız ise 1265.40 lira ödemeniz gerekiyor.