19.01.2021-17:04 (Son Güncelleme:19.01.2021-17:04)

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır?

Yeni doğan bebeğin ilk banyosu büyük bir özen ve dikkat gerektirir. Yeni doğan bebeğin ilk banyosunu yaptırdıktan sonra diğer banyo deneyimleri kolaylaşır. Peki Yeni doğan bebek nasıl yıkanır?

Yeni doğan bebeğin ilk banyosu dikkat gerektirdiği kadar heyecan verici bir deneyimdir. Bebeği tamamen kirlenmediği sürece her gün yıkamak gerekmez. Altını değiştirdikten sonra ve beslenmesi biter bitmez yerel temizlik yeterli olabilir. Şimdi ise yeni doğan bebeklerin banyosu nasıl yapılır bu soruyu yanıtlayalım.

YENİDOĞAN BANYOSU NASIL YAPILMALIDIR?

Bebeğin göbek bağı kalıntısının düşmesinden önce göbek bağının ıslanmasını önlemek için süngerle banyo yaptırmak en kullanılan yöntemlerdendir.

Önce banyo yaptırılacak odayı veya banyoyu 22-25 derece ısıtıp bebek yumuşak bir havluya yatırılır. Genişçe bir leğene ılık su konur. Bir sünger veya banyo bezi hazırlanır. Bebek, üşütmeyecek şekilde sarılır ve her seferinde bir bölge açılarak yumuşak bir şekilde silinir. Silinen yer kurulanıp sarılır ve diğer bölgeye geçilir. Bebeğin alt tarafını yıkamaya başlamadan bezi çıkarılmaz. Vücudun en temiz yerinden başlanıp en kirli yerine geçilir. Bebeğin kafası yana yatık olacak şekilde karın üzerine yatırılır, boynu ve sırtı yıkanır, ardından bacaklar yıkanıp durulanır. Genital bölge ise önden arkaya doğru yıkanmalıdır. Erkek bebeklerde penis başındaki deriyi geriye çekmeden yıkama işlemi yapılmalıdır.

Baş temizliği: Haftada bir veya iki kez bebek sabunu veya şampuanıyla bebeğin başı yıkanabilir. Aradaki günlerde ise sadece suyla yıkamak yeterli olacaktır. Diğer yerlerine geçmeden bebeğin önce başı kurulanır. Şebeke suyu temizse, başı top gibi kavranarak akar suda yıkanır. Su temiz değilse ya da temizliğine güvenilmiyorsa içme suyuyla bebeğin başı yıkanabilir. Yüz temizliği için sabun gerekmez. Sıcak suyla nemlendirilmiş pamuk toplarıyla bebeğin gözleri ve kulakların dış tarafları silinir, ardından yüz kurulanır.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr