Yeni Bir Felaket Geliyor! Çin'in 22 Tonluk Roketi Dünya'ya Düşecek
Yeni bir felaket daha Çin’den geliyor. Çin'in ‘Long March 5B’ isimli 22 tonluk yörüngeye fırlattığı roketin kontrolden çıkıp dünyaya düşeceği bildirilmişti. Birçok insanın ölümüne neden olacak roketin New York, Madrid ve Pekin gibi kentlere düşmesinden ve çok sayıda insanın ölümüne neden olacağı düşünülüyor.
ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı acil harekete geçti. Çin'e ait Long March 5B tipi roketin kontrolden çıkması, dünyayı tedirgin etmeye başladı. Pentagon sözcülerinden Mice Howard, roketin 8 Mayıs'ta yeryüzüne inmesini beklediklerini ve roketin güzergahının ABD Uzay Kuvvetlerince takip edildiğini kaydetti.
‘DÜNYANIN HANGİ NOKTASINA DÜŞECEĞİ BİLİNMİYOR’
Howard, roketin tam olarak dünyanın hangi noktasına düşeceğini bilmediklerini ifade ederken, bunun, roketin dünyaya inmesine saatler kala tahmin edilebileceğini belirtti.
UZMANLAR UYARDI: ÇOK SAYIDA İNSAN ÖLEBİLİR
Çin, önceki hafta kendi uzay istasyonlarının parçalarını fırlatma amacıyla bu roketi kullanmıştı. Roket kontrolden çıktıktan sonra parçaların bir kısmının atmosferde yandığı ifade edilirken, 22 tonluk roketin bazı parçalarının ise yerleşim alanlarına düşmesinden ve çok sayıda insanın ölmesinden endişe duyuluyor. Uzmanlar New York, Madrid ve Pekin gibi kentlerin ise risk altında olduğuna dikkat çekti.
2024'TEN SONRA UZAYDAKİ TEK İSTASYON OLACAK
Çin bu roketi yörüngede inşasına başladığı uzay istasyonu projesi kapsamında ateşlemişti. Uzayda halihazırda ABD, Kanada, Japonya, Rusya ve Avrupa ülkelerinin beraber çalıştığı Uluslararası Uzay İstasyonu bulunuyor. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu'nun görevi 2024'te sona erecek. Çin Uzay İstasyonu 2024'ten sonra yörüngedeki tek uzay istasyonu olacak.Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşacak istasyon tamamlandığında Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak. ‘Tienhı" modülünün ardından, "Vıntien" (Gökleri Aramak) ve "Mıngtien" (Gökleri Düşlemek) adlarını taşıyan laboratuvar modülleri 2022'de uzaya yollanacak. Ana iskeletin oluşmasının ardından, ilerideki senelerde ‘Şüntiyen’ (Gökleri Dolaşmak) adlı uzay teleskobu ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.