26.07.2019-10:04 (Son Güncelleme:26.07.2019-10:00)

Yemek Saatleri Kilomuzu Nasıl Etkiler?

Yemek yediğimizde nasıl yediğimiz kadar hangi saatte hangi aralıklarla yediğimizde çok önemlidir. Bu durum hakkında uzmanlar uyarıyor.

Saat kaçta yemek yediğiniz aldığınız kaloriden sağlığınıza kadar oldukça geniş bir yelpazeyi etkiliyor. Peki, nasıl etkiliyor?

ZAMANLAMA NEDEN ÖNEMLİ?

Kilo vermek için uygulanan diyetlere bakıldığında, aynı miktarda kalori tüketilse de, bu kalorilerin çoğunu sabah kahvaltısında tüketenlerin akşam yemeğinde tüketenlere kıyasla 2,5 katı kilo verdiği gözlemlendi.
Çoğu insan bunu gece yenen yemekten edinilen kalorilerin yakılması için fırsat yokluğuyla ilişkilendiriyor. Oysa canlılar uyku durumundayken bile organları çalıştığı için enerji tüketiyor. Amerikalı vücut saati uzmanı biyolog Satchin Panda'ya göre, yemek yeme düzenini gün ışığına göre düzenleyen atalarımızın aksine ABD'de insanlar gün içinde 15 saatlik bir aralıkta yemek yiyor ve toplam kalorinin üçte birinden fazlasını akşam 18: 00'in ardından tüketiyor. Yeterince uyumayan bireyler - ki üniversiteye başlayan gençler de genellikle bu grupta - gece geç yemenin yanı sıra sabah da erken kalktıkları için kahvaltıyı da erken ederek bedenin yemek yemeden geçirdiği zamanı giderek kısaltıyorlar. Ayrıca az uyumak, insanın karar alma ve kendini kontrol etme yapısını bozup sağlıksız yiyeceklere yönelme riskini yükseltiyor. "Açlık hormonu" olarak tanınan leptin ve girelin hormonlarının seviyesini etkileyip iştahı artırıyor. Haliyle kilo almaya yatkınlık da artıyor.

PEKİ NE YAPILMALI?

Aynı vakitte yemek yeme saatlerini günün 12 saatlik dilimine koymak ve vücuda denge ve dinlenme imkanı sağlar.
Vücut saati uzmanı Panda'ya göre, "Tüm canlılar 24 saat içinde aydınlık ve karanlık döngüsüne ve buna uygun yeme ve açlık sezonlarına uyum sağlayacak biçimde gelişti. Bu döngülerin en önemli işlevlerinden biri vücudun her gece onarım ve yenilenmesini mümkün kılmaktır. Trafik hala akış durumundayken bir otoyolu tamir edemezsiniz."
Sınırlı vakitlerde yeme konusunda yapılan deney sayısı artıyor ve ilk analizler oldukça umut verici görünüyor.
Kral gibi kahvaltı, prens gibi öğle yemeği ve yoksul gibi akşam yemeği sözü daha önce hiç bu kadar doğru olmamıştı.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr