Yeme-İçme Sektöründe 300 Bin Kişilik Eleman Açığı Var, Maaşlar 7 Bin Lirayı Buldu
Restoran ve kafeler eleman bulamıyor. 1 Temmuz'da normalleşen sektörde tam 300 bin kişilik eleman açığı var. İş alımıyla alakalı tüm bilgiler haberimizin detayında...
Pandemi döneminden en çok etkilenenlerin başında restoran ve kafeler geliyor. Fakat normalleşme ile beraber 1 Temmuz'da normal çalışma düzenine geçildi. Bu seferde kafeler ve restoranlar eleman bulmakta zorlanmaya başladı.
YEME İÇME SEKTÖRÜDE BÜYÜK BİR ELEMAN AÇIĞI VAR
Daha önce 2 milyon kişinin çalıştığı sektörde, 300 bin eleman ihtiyacı bulunuyor. Yaz sezonu olmasıyla turizmin de hareketlenmesi acil eleman ihtiyacını doğurdu.
MEMLEKETLERİNE GİTTİLER
150 milyon işletmenin faaliyet gösterdiği yeme-içme sektöründe 2 milyon kişi istihdam ediliyordu. Ancak pandemi süresince restoran, kafe ve büfeler kapalı kalınca; Kısa Çalışma Ödeneği'nden yararlanılsa bile bir çok çalışan memleketlerine döndü. Memleketine giden çalışanlar ise tekrar kapanma olacağı korkusu ile geri dönmüyor.
ARKADAŞINI DA GETİRENE 1500 LİRA
Yeme-içme sektöründe garson, komi, aşçı yardımcısı ve bulaşıkçı gibi personel ihtiyacı doğdu. Bir grup restoran zincirinin Grup Yönetim Kurulu Başkanı olan Hüseyin Aymutlu açıklamalarda bulundu. Bodrum'a açılan restoranın toplantısında konuşan Aymutlu, en büyük sıkıntılarının elemansızlık olduğunu vurguladı. Eleman ihtiyaçlarının artması ile beraber yeni bir kampanya başlattıklarını da duyurdu; 'Arkadaşını da getir 1500 lira prim al'. Bu kampanya ile birlikte çalışmak için arkadaşını getiren çalışan 1.500 lira prim alacak. Fakat arkadaşının en az 3 ay çalışması şart koşulacak.
MAAŞLARA YÜZDE 20 ZAM
Aymutlu, maaşlara da zam yapıldığını söyledi. Bodrum'da çalışan bir garsonun bahşişlerle birlikte 6-7 bin lira , bir kominin ise 4 bin lira kazandığını belirtti. Müşteri yoğunluğunun çok fazla olduğunu söyleyen Aymutlu, eleman bulmakta ve yetiştirmekte zorlandıklarını da iletti.