25.06.2024-17:14 (Son Güncelleme:25.06.2024-17:14)

Yaz tatili başladı oran yüzde 900 arttı: Seyahat dolandırıcılıklarına dikkat

Yaz tatilinin başlamasıyla beraber vatandaşlar tatil amacıyla otellere akın etmeye başladı. Ancak yapay zekanın da günlük hayattaki etkinliğinin artmasıyla beraber seyahat dolandırıcılıklarında adeta patlama yaşandı. İşte detaylar…

Booking.com’un internet güvenlik direktörü Marnie Wilking, yapay zekanın (AI) seyahat dolandırıcılığında dramatik bir artışa yol açtığına dair önemli bir uyarıda bulundu. Wilking, son 18 ayda seyahat dolandırıcılığında %500 ile %900 arasında bir artış gözlemlediklerini belirtti. Bu artışın, özellikle ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının piyasaya sürülmesinden sonra, insanların finansal bilgilerini ele geçirmek amacıyla yapılan dolandırıcılık girişimlerinde belirgin bir yükselişe neden olduğunu vurguladı.

Yapay zekayla beraber seyahat dolandırıcılık vakaları coştu

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; Wilking, e-posta hizmetlerinin başlangıcından beri e-dolandırıcılığın var olduğunu ancak ChatGPT gibi yapay zeka araçlarının, dolandırıcıların e-postaları daha inandırıcı bir şekilde taklit edebilmelerini sağladığını ifade etti.


Yapay zekanın, kimlik avı saldırılarında kullanılan e-postaları daha gerçekçi ve ikna edici hale getirdiğini belirten Wilking, bu durumun tespit edilmesini zorlaştırdığını söyledi. Dolandırıcılar, genellikle sahte ama ikna edici rezervasyon linkleri göndererek, kullanıcıları kart bilgilerini vermeye teşvik ediyor. Özellikle Booking.com ve Airbnb gibi popüler konaklama hizmetleri, bu tür dolandırıcılıkların başlıca hedefleri arasında yer alıyor.

Artık daha zor tespit ediliyor

Toronto'daki Collision Teknoloji Konferansı’nda konuşan Wilking, yapay zekanın oluşturduğu gerçekçi görüntüler ve birden fazla dilde doğru metinler üretme yeteneğinin, dolandırıcılık faaliyetlerini daha zor tespit edilebilir hale getirdiğini belirtti.

Kullanıcıları, e-postalardaki linklere tıklarken daha dikkatli olmaya çağırdı ve otellere ile seyahat edenlere iki faktörlü kimlik doğrulama kullanmalarını önerdi. Wilking, iki faktörlü kimlik doğrulamanın, kimlik avı ve kimlik bilgilerinin çalınmasıyla mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğunu dile getirdi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr