Yaz saati uygulaması kalkacak mı, ne zaman? Yaz saati uygulaması nedir, hangi ülkelerde uygulanıyor? Yaz saati uygulaması nedeni nedir?
8 Eylül 2016'da Türkiye’de yaz saati uygulaması yıl boyu uygulanmama kararı alındı. Dolayısıyla o tarihten bu yana Türkiye'de artık yaz saati uygulaması uygulanmıyor. Son günlerde yaz saati uygulamasının tekrar geri geleceği söylentileri sonrası çok sayıda 'Yaz saati uygulaması kalkacak mı, ne zaman?' soruları sorulmaya başladı. Peki, 'Yaz saati uygulaması nedir, hangi ülkelerde uygulanıyor?' İşte yaz saati uygulamasının nedeni..
Türkiye’de 6 yıl tarihler 8 Eylül 2016'yı gösterdiğinde yaz saati ve kış saati uygulamasından vazgeçilmiş ve tek saat birimi olarak da yaz saatine geçilmişti. İkili saat uygulamasını kullanan bazı ülkeler 27 Mart tarihinden itibaren otomatik olarak saatlerini 1 saat ileriye alırken 2016 yılından itibaren yaz saati uygulamasında kalıcı olmaya karar veren Türkiye'de bu işlem gerçekleştirilmedi.
Yaz saati uygulaması kalkacak mı, ne zaman?
Enerji verimliliğine yönelik en uygun model olarak seçilen kalıcı yaz saati uygulamasını 6 yıldır devam ettiren Türkiye, söz konusu uygulamanın dünya genelinde rol model olacağı bir sistem olacağını öne sürüyor. Son günlerde sosyal medya hesaplarında ise Türkiye’de yaz saati uygulaması kararının kaldırılacağına dair bir takım paylaşımlar yapılırken çok sayıda vatandaş bu uygulamanın ne zaman kalkacağı yönünde araştırmalar yapmaya başladı.
Daha önceden konuya ilişkin bir açıklama yayınlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaz saati uygulamasına geçtikten sonra Türkiye’nin 8,3 milyar kilovatsaat kadar bir tasarruf yaptığını ve tasarrufta 9,2 milyarlık bir kazanca eşdeğer olduğunu söylemişti.
Bu iddialara karşılık henüz resmi bir açıklama yayınlanmazken yeni sistemden dolayı sabah erken saatlerde kalkarak işe ve okula giden bireyler 'Yaz saati uygulaması kalkacak mı, ne zaman?' şeklinde sorularla yapılacak açıklamaları yakından takip ediyor.
Yaz saati uygulaması nedir, hangi ülkelerde uygulanıyor?
Türkiye'nin bulunmuş olduğu coğrafi koordinatlar ve konumu itibarıyla genel olarak Doğu Avrupa Saati sisteminin içinde kabul ediliyor. Bundan dolayı da Türkiye’de" Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2" olarak bilinen UTC+2 kullanılıyordu. Yaz saati uygulaması kullanıldığında Türkiye saati UTC’den iki saat ilerde seyrederken saatler 45 derecede doğu meridyen saatine göre ayarlanıyordu. Her yıl Mart ayı sonunda başlayan saat Ekim ayının sonunda sona eriyordu.
Dünya ülkelerinde kalıcı yaz saati ile ilgili uygulamaya geçilmesi konusu 3 yıl önce Avrupa Parlamentosu'da ele alınmıştı. Bütün AB'ye bağlı üye ülkeler aynı zaman da geçilen yaz-kış saat uygulamasına ilişkin gerçekleştirdiği oylama uygulamanın devam ettirilmesi yönünde bir karar alınmasına neden olmuştu. Kalıcı yaz saati uygulamasını kullanma konusu ABD’de tartışılmaya başlandı ve Senatoda tek saat birimine geçilmesine yönelik hazırlanan tasarı oylama sunuldu. Senatodan geçen tasarı sonrasında yapılan değerlendirmelerde ülkedeki kriminal suç oranlarının ve intiharlar olaylarının azalacağı öngörülüyor. Oylamalarla kabul edilen yasa tasarısı ABD'de 20 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girecek ve ABD, o tarihten itibaren kalıcı yaz saati uygulamasına geçecek.