12.08.2020-15:18 (Son Güncelleme:26.06.2021-14:49)

Yaz Aylarında Sık Görülen 6 Alerji

Sıcak yaz günlerinin gelmesiyle beraber tatil planları yapılmaya başlandı. Ancak bu dönemde dikkat etmeniz gereken, yaz aylarında sık görülen 6 alerjiyi sizler için haberimizde bir raya getirdik.

Bu sene yaz günlerin serin geçiyor derken sıcaklık kendini birden göstermeye başladı. Kurban Bayramının yaklaşmasının etkisiyle de tatil planları çoktan yapılmaya başlandı. Peki ama bu sıcak yaz günlerinde sık görülen 6 alerjiyi biliyor musunuz? Sizin için araştırdık. İşte detaylar…

Alerjik rahatsızlıklar aslında bağışıklık sistemiyle ilgili bir durumdur. Yani güçlü bir bağışıklık sistemine sahipseniz, alerjik reaksiyonların gelişmesine karşı direnç gösteren bir vücudunuz var demektir ve çok fazla alerjik reaksiyonlarla karşılamazsınız. Bağışıklık sisteminizin güçlü olması da kaliteli yaşam koşulları, sağlıklı beslenme ve spor yaparak bünyeyi beslemekten geçiyor. Peki bağışıklık sisteminizden emin değilsiniz ve sıcak yaz günlerinin tadını çıkartmak için tatil planı yapıyorsunuz. Yaz günlerinde karşılaşabileceğiniz alerjileri biliyor musunuz? Gelin beraber bakalım.

YAZ AYLARINDA EN SIK GÖRÜLEN 6 ALERJİ

Güneş Alerjisi

Yaz aylarında en sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlarından biri güneş hassasiyetidir. Güneşin hiddetli olduğu saatlerde vücutta kızarıklık, kabarıklık, döküntü gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişebileceği gibi güneşe maruz kalma saatine göre de değişiklik gösterebilir.

Nasıl Korunmalı?

Güneş ışınlarının yeryüzüne dik geldiği 10:00- 16:00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir.

Dışarı çıkıldığı zaman güneş gözlüğü ve şapka kullanılması gerekir.

Vücudun güneş gören bölgelerine parfüm, losyon ve krem kullanılmaması gerekir.

Açık renkli, kol ve bacakları kapatan uzun giysileri tercih edilmelidir.

Güneş koruyucuyu sokağa çıkmadan 30 dakika önce sürülmesi ve bu işlemi her 2-3 saatte bir tekrarlanması gerekir.

Polen Alerjisi

Yaz aylarının gelmesiyle beraber en sık görülen bir diğer alerjik reaksiyon ise polen alerjisidir. Mevsimsel geçişlerde sık görülen polen alerjisinin oluşmasında ; bahçe, yol kenarları, piknik alanlarında büyüyen bitkiler, açan çiçekler ve iyice uzayan çimler neden olur. Bu dönemde yaz alerjileri arasında daha yoğun görülen çayır, çimen ve tahıl polenleri oluyor.

Nasıl Korunmalı?

-Polenlerin etrafta çok fazla uçuştuğu sabah ve öğle saatlerinde pencere ve kapıları açmayın, mümkünse dışarıya çıkmayın.

-Kapalı bir ortama girdiğinizde kıyafetlerinizi yıkayın, çamaşırlarınızı mümkünse içeride kurutun.

-Dışardan geldiğiniz zaman hemen duş alın.

Böcek Sokması Alerjisi

Özellikle pandemi sürecinde evde uzun vakitler geçirdikten sonra, hem kovid-19 aşılarının artması hem de güzel havaların gelmesiyle beraber, birçok kişi dışarı atmak ve doğada vakit geçirmek istiyor. Ancak doğada vakit geçirirken bazı durumlara dikkat edilmeli. Yaban arıları, karıncalar ve tahtakuruları, alerjik reaksiyonlara yol açabilecek böcekler arasında yer alır, bu nedenle böcek ısırmalarına karşı gelişen alerjik reaksiyonlarda oldukça fazla görülür. Çok büyük belirtilerin olamamasıyla beraber bazen nefes darlığı ve solunum sorunu meydana gelebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında hemen bir uzman doktora baş vurulması gerekmektedir. Harici durumlar için ise kendi kendinize alabileceğiniz önlemler mevcut.

Nasıl Korunmalı?

-Arıların ilgisini çeken pembe, sarı, kırmızı gibi çiçeklerin bulunduğu çiçekli giysiler giymeyin.

-Çiçek özlü parfümler kullanmamaya özen gösterin.

-Vücudu koruyan uzun kollu ve paçalı kıyafetleri giyin.

-Açık havada tatlandırılmış içeceklerden uzak durun.

-Böcek ısırmalarına karşı eczanelerden kolaylıkla bulabileceğiniz koruyucu sprey ya da losyon kullanın.


Klor Alerjisi

Sıcak yaz günlerinin en sevilen aktivitelerinden biri yüzmek. Çoğu zaman denize gitmek tercih edilse de bazı durumlarda havuza kullananlarda olabilir. Ancak havuza gireceklerin, dezenfekte için kullanılan klora dikkat etmeleri gerekiyor. Klor, birçok bünyede alerjik reaksiyona neden olmaktadır. Alerji gelişen durumlarda ciltte ve/veya gözlerde kızarıklıklar ile kaşıntı gelişebilir. Aynı zamanda burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, hapşırık ve gözlerde sulanma da görülür.

Nasıl Korunmalı?

-Klor alerjiniz olduğunu biliyorsanız havuzlardan uzak durun.

-Klora karşı alerjiniz olmasa dahi havuza girdikten sonra güzel bir duş alarak vücudunuzu klordan temizleyin.

-Temizliğinden emin olmadığınız havuzlara girmeyin.

Gıda Alerjisi

Birçok gıda alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Fakat alerjinin en sık görüldüğü besinler arasında inek sütü, yumurta, kuru yemişler, tahıl ve bakliyatlar gibi besinler yer alıyor. Özellikle yazın vazgeçilmez tatları arasında yer alan çilek, karpuz ve şeftali gibi meyvelerde alerjik reaksiyon görülme oranı daha fazladır. Alerjik reaksiyona neden olan besinin tüketilmesinin ardından; burun akıntısı, burun tıkanıklığı, cilt döküntüleri, karın ağrısı, ishal ve şişkinlik gibi hafif bulgular görülebilir. Bunun yanı sıra ani gelişen, yaşamı tehdit eden ve anafilaksi durumuna kadar ilerleyebilen tablolar seyredebilir.

Nasıl Korunmalı?

-Besin alerjiniz varsa hem siz hem de yakınlarınız bu konu hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmalı ve alerjen gıdalardan uzak durmalısınız. Örneğin marketlerden alınan hazır gıdaların içeriklerini dikkatlice okumayı alışkanlık haline getirmeniz gerekir.

-Dışarda yemeğe gittiğiniz zaman alerjik durumunuzla ilgili bilgiyi restoran yetkilileriyle paylaşmanız gerekir.

Toz Alerjisi

En dikkat edilmesi gereken alerjilerden biri toz hassasiyetidir. Özelikle yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle cam ve pencerelerin açık olması daha fazla toza maruz kalınmasına neden olabilir. zamanda klimalar da uygun filtreme sistemine sahip değilse ya da sık sık temizlenmiyorsa ev tozu akarlarının başlıca bulunduğu yerler olabilir.

Nasıl Korunmalı?

-Kapı ve pencereleri kapalı tutun ve havayı temizleyen filtreli bir klima tercih edin.

-Gece yatarken giydiğiniz kıyafetleri gün içerisinde giydiğiniz kıyafet farklı olsun.

-Yastık ve çarşaflarınızı sık sık silkeleyin veya değiştirin.

-Klimanızın filtresini temizletmeyi ve düzenli bakımlarını yaptırmayı ihmal etmeyin.

-Eğer tatil için otelde kalıyorsanız yetkililerin gerekli bakımları yaptırdıklarından emin olun.

-Tatilde konaklayacağınız otel, pansiyon veya ev gibi ortamlarda halı olmamasına özen gösterin. Çünkü halı önemli akar kaynaklarındandır, bu da alerjinizin tetiklenmesine neden olur.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr