25.06.2020-12:44 (Son Güncelleme:25.06.2020-12:26)

Yaz Aylarında Bu Hastalıklar Artabilir

Hemen herkes yaz aylarında arta sıcaklıklara aldanıp hasta olmayacağını düşünür. Ancak bu doğru bir kanı değildir. Bu dönemde kronik kalp, solunum yolları ve metabolik hastalıklar artmaya başlar. Konuya ilişkin detaylar haberimizin detaylarında…

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız güneş çarpmaları, kusma, ishal, alerji, zatürre ve birçok akut enfeksiyonun sık görüldüğü yaz aylarında “özellikli grup” olarak tanımlanan çocukların, gebelerin, yaşlıların ve kronik hastalık tanısı konmuş olan bireylerin sağlıklarına her zamankinden fazla özen göstermeleri ve tedavilerini aksatmamaları konusunda uyarıda bulundu.

“SICAK HAVALARDA HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR”

Sıcak havalarda ozon kirliliğinin akciğer sağlığı açısından tehlikeli olduğunu belirten Füsun Yıldız konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Atmosferin üst tabakalarında (stratosferde) bulunan ozon güneşten gelen tehlikeli ultraviyole ışınları süzdüğü için insan sağlığı ve canlı yaşam için faydalı bir gazdır. Ancak aynı ozon gazı soluk alıp verdiğimiz yer seviyesinde oluştuğu zaman tehlikeli bir kirletici halini alır. Ozon kirliliği özellikle termik santraller (kömür ve doğal gaz), sanayi tesisleri ve motorlu araçlardan kaynaklanır. Özellikle yaz aylarında aşırı sıcaklarda ortaya çıkan ozon kirliliği solunum yollarında tahrişe neden olarak akciğerde ve soluk borusunda iltihap oluşturur, solunum fonksiyonlarını bozar, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ataklarını tetikler. Ozona uzun süre tekrarlayan şekilde maruz kalan çocuklarda akciğer gelişimi bozulup astım ve kronik akciğer hastalıklarının gelişme riski artar.”

RİSK GRUBUNDA BULUNANLAR DİKKATLİ OLMALI

Risk grubunda yer alan kişilerin özellikle sıcak havalarda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunmaması konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Yıldız, “Aşırı sıcaklarda trafiğin içinde spor yapmamalı, bisiklete binmemelidir. Havadaki ozonun ölçümü düzenli olarak ölçüm istasyonlarında yapılmalı, trafiğin yoğun olduğu noktalarda gerektiğinde gezici cihazlarla ozon ölçümü yapılmalı ve sonuçlar anlık açıklanmalıdır. Halk, ozon kirliliği ve aşırı sıcaklardan kaynaklanan sağlık sorunları hakkında bilgilendirilmeli ve kirliliğin fazla olduğu durumlarda medya kanalıyla uyarılar yapılmalıdır. Ozon kirliliğine özellikle sıcak iklimlerde, aşırı sıcakların ve sıcak hava dalgalarının olduğu yerlerde daha fazla dikkat edilmeli ve konu önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

KLİMA FİLTRELERİ DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİN

Aşırı sıcaklardan dolayı klima kullanımının yaz aylarında artmaya başladığını beliten Prof. Dr. Füsun Yıldız, “Dış ortam ile iç ortam arasında yüksek ısı farkı oluşturan klimalı ortamlar da özellikle solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Klimalar solunum yollarının kurumasına ve bu bölgede direncin düşerek enfeksiyon ajanlarının kolaylıkla yerleşmesine neden olabilmektedir. Yoğun klima kullanımıyla üst solunum yolları enfeksiyonları, alerjileri artış gösterebilmekte ve aşağı solunum yollarının bir hastalığı olan zatürrenin gelişimi kolaylaşmaktadır. Bu risklerden korunmak için klima temizliğine ve filtrelerin düzenli değiştirilmesine dikkat edilmesi, dış ile iç ortam arası ısı farklılığını 6-7 C’den fazla olmamasına dikkat edilmesi gerekir” diye konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr